Okroszka – (w Polsce chłodnik) nazywana była zimną zupą na kwasie z drobno pokrojonymi warzywami, mięsem, cebulą i przyprawami. Nazwa pochodzi od słowa „malutki”, co oznaczało, że zbieramy i kruszymy wszystko, co jest niezbędne do zupy. Letnie zupy na bazie kefiru lub innych produktów mlecznych dotarły do nas z Azji Środkowej (przyprawione ajranem i qatikiem) i Europy Zachodniej. Należą do nich bułgarska zupa tarator, a także uzbecki i tadżycki chalop.
W lecie nie chce nam się gotować barszczu czy rosołu, chcemy zjeść coś zimnego. Lato to czas, kiedy zaczynają się warzywa. Postarajmy się więc być kreatywnymi w swojej kuchni, gotować potrawy odpowiednie do pór roku. Odkrywajmy, że pożywienie może stać się użytecznym lekarstwem dla naszego ciała.
Chłodnik to lato w naszych talerzach! Potrawa, której nie trzeba gotować. Chcielibyśmy przedstawić kilka przepisów na oryginalne chłodniki, które są tak bogate w witaminy i mikroelementy. Zupy warzywne można jeść na zimno i na gorąco. Zebraliśmy dla Was ciekawe dania z klasycznej kuchni, które przyrządza się w różnych krajach. Mamy nadzieję, że skorzystasz z tych przepisów w czasie upalnych dni.

 

Chłodnik z Pokrzywy

Składniki:
>> 500 g młodych pokrzyw, 200 g buraków, 100 g zielonej cebuli, 1 łyżka mąki, 100 g oleju roślinnego, 120 g soku z marchwi, 4 łyżki naturalnego jogurtu.

Zieleninę drobno siekamy. Pokrzywę zanim pokroimy, należy zalać wrzącą wodą. Następnie dodajemy ją do reszty składników i podsmażamy na oleju przez 1 minutę. Przełóż warzywa z patelni do rondla. Na patelni zrób zasmażkę z mąki, dodaj wodę – gotuj wszystko ok. 3 minuty.
Możesz dodać sok z marchwi i jogurt. Oczywiście zupę należy doprawić do smaku solą.  Ten stary przepis można stosować w kuchni, ale niezbyt często. Witamina K pozwala wzmocnić się kościom i tkankom, ale gdy jest jej za dużo, może powodować krzepnięcie krwi.
Zawsze apelujemy, aby wszystko stosować z umiarem. Poza tym, urozmaicajmy swoją kuchnię.

 

Chłodnik Litewski 

Ta zupa jest bardzo dobra w czasie upałów, nie można się od niej oderwać. Przyrządza się ją na kefirze, dodają kostki lodu, aby ochłodziła nas w czasie upału.
Osobno pieczemy ziemniaki, które podajemy do barszczu.

Składniki:
>> 2 ugotowane buraki, kefir 2,5%, ziemniaki 2 sztuki, jajka 2 sztuki, ogórki 2 sztuki, szczypiorek, świeży koperek, 2 ząbki czosnku, pieprzu i soli do smaku.

Ziemniaki należy położyć na folii, włożyć do piekarnika na 180 stopni. Ziemniaki posypujemy solą i pieprzem, dodajemy czosnek. Zawijamy ziemniaki w folię i wkładamy do piekarnika na 40 minut.
Resztę składników kroimy. Buraki można zetrzeć na grubej tarce. Warzywa wkładamy do miski i zalewamy kefirem. Dodaj lód, sól i pieprz do smaku. Ugotowane na twardo jajka kroimy na ćwiartki i dekorujemy chłodnik. Do zupy podajemy upieczone ziemniaki.
Ta zupa może złagodzić stres, pomaga układowi nerwowemu poradzić sobie ze stresem. Zawiera dużą ilość potasu i magnezu.

 

Chłodnik Bułgarski

Ta zupa czasami służy jedynie, jako dodatek do ryb lub mięsa. Jednak w czasie upałów, można ją jeść, jako oddzielnie danie. Bardzo dobrze gasi pragnienie. Ponadto ogórki, o ile oczywiście nie są spożywane w zbyt dużych ilościach, odgrywają rolę  przeciwnowotworową w naszym pożywieniu.

Składniki:
>> pół kilograma ogórków, ostrej papryki lub słodkiej, łyżeczka cukru (można zastąpić syropem klonowym), litr maślanki (można użyć jogurtu naturalnego), 3 łyżki orzechów włoskich, 400 ml przegotowanej i chłodnej wody, świeżego kopru i pietruszki , czosnek, kilka posiekanych goździków, kostki lodu.
Ogórki należy pokroić w kostkę, drobno posiekać zieleninę, dodać maślankę i wodę, dodać cukier, przyprawy i orzechy. Można dodać trochę soku z cytryny, a wtedy zupa będzie bardziej kwaśna, oczywiście jeśli ktoś taką lubi.

 

Uzbecki Chalop

Zupa, którą można jeść latem, gdy jest gorąco. W kuchni uzbeckiej do takiego dania używają wołowiny, ale polecam jedzącym mięso, indyka, mięso z tryptofanem.

Składniki:
>> 100 g gotowanego mięsa z indyka, ogórek 3 sztuki, 3-4 duże rzodkiewki, koperek, szczypiorek, natka pietruszki, kolendra, bazylia, 1 szklankę kefiru, 1 szklankę chudego bulionu.
Uzbecy nie używają ziemniaków, ale danie mimo to jest satysfakcjonujące. Wszystkie warzywa, mięso należy pokroić w paski, zioła drobno posiekać warzywa. Wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy bulion i kefir.
Ta zupa jest bardzo orzeźwiająca. A tak przy okazji, wszystkie produkty pomagają pozbyć się toksyn. Dobrze jest zastąpić wołowinę innym mięsem, najlepiej drobiowym, a przyniesie to więcej korzyści naszemu ciału.

 

Rosyjska Okroszka

Rosyjska okroszka, to zupa z zimnym kwasem chlebowym.

Składniki:
>> 2 litry kwasu chlebowego – nie może być słodki, nie może być bardzo kwaśny, ale można dostać kwas czysty, bez żadnych dodatków.
>> ugotowana pierś z kurczaka, 4 małe ziemniaki, 2 ogórki, 4 rzodkiewki, 2 jaja, koperek i szczypiorek.
Ugotuj ziemniaki i jajka, a gdy będą zimne, obierz. Można pokroić w kostkę. Uwaga! W przypadku okroszki, ziemniaki muszą być gotowane w skórce. Mięso kroimy również bardzo drobno, potem rzodkiewkę i zioła. Wszystko dobrze wymieszać, dodać kwas chlebowy. Przyprawiamy solą i kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. To danie, dzięki kwasowi chlebowemu, usprawnia pracę jelit.

 

Nowoczesna Okroszka

Ci, którzy nie przywiązują dużej wagi do zdrowej kuchni, mogą do chłodnika dodać majonez.

Składniki:
>> 2 litry wody, 4 łyżki majonezu, szynka lub polędwica, 2 ziemniaki, 5 jaj, 2 ogórki, koperek, pęczek rzodkiewek, szczypiorku, sól do smaku.
Ugotuj jajka i ziemniaki, pokrój wszystko w kostkę. Wrzuć do garnka z przegotowaną chłodną wodą, dodaj majonez i sól, będzie bardzo smaczne. Jeśli dodasz 2 łyżki octu jabłkowego, to zneutralizuje działanie majonezu.
Taki chłodnik mogą jeść ci, którzy nie liczą kalorii, ale też ci, którzy trzymają dietę.

Wszystkie te zupy są bardzo smaczne, satysfakcjonujące. Dzięki nim zyskujemy mnóstwo witamin i pozytywnych bakterii. Dzięki ziołom i warzywom, jelita otrzymują grube włókna, które usuwają toksyny z organizmu.
Łap czas, łap lato na talerzu!

ZAMÓW

Emma Lange blog

Emma Lange – portfolio
kontakt@emma-lange.pl