Bakterie w mleku mogą stać się przyczyną rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów – jak ustalili naukowcy z USA. Badanie pokazało, że szczepy bakterii, które występują w mleku i wołowinie, mogą stać się przyczyną rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów u ludzi z genetycznymi predyspozycjami. Naukowcy z Uniwersytetu Centralnej Florydy USA zauważyli więź między reumatoidalnym zapaleniem stawów i bakteriami mycobacterium avium subspencies paratuberculosis (MAP).
Wcześniej inna grupa naukowców zauważyła, że te bakterie mogą prowokować chorobę Leśniewskiego i Crohna. Zaznaczymy, że choroba crohna i reumatoidalne zapalenie stawów atakują ludzi z tą samą genetyczną predyspozycją środków immunosupresyjnych. Możliwe jest to, że w przyszłości dla profilaktyki rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów, ludziom z genetyczną predyspozycją będzie doradzało się zmniejszenie spożywania produktów pochodzących od krowy.

 

Dzięki aparaturze skanującej aktywność mózgową człowieka odkryto, że spożywanie włoskich orzechów zwiększa aktywność obszaru mózgu, który powiązany jest z kontrolą. Zgodnie z tym ludzie, którzy spożywają orzechy są bardziej zdyscyplinowani i nie ulegają pokusie zjedzenia czegoś niezdrowego, np. fast- foodów i słodyczy. Ustalono, że po spożyciu orzechów włoskich długo nie odczuwa się głodu i łatwiej można kontrolować to, co się je. Częściej sięga się po jedzenie wysoko energetyczne, ale zdrowe niż po słodycze i tzw. puste kalorie.

autor: Emma Lange