Przyprawa dla Zdrowia Trzustki

Przyprawa, która zwraca nam zdrowie, dzięki tej przyprawie możemy zmniejszyć ryzyko cukrzycy, ponieważ pomaga ona ustabilizować poziom cukru we krwi. Ta specjalność to bardzo silny utleniacz, ma przyjemny słodki smak i delikatny aromat. Porozmawiajmy  zatem, drodzy Czytelnicy, o CYNAMONIE.

Zwróćmy uwagę na trzy podstawowe pozytywne cechy tej przyprawy:

1) Jak już wspomniano, obniża poziom cukru we krwi, ponieważ pobudza receptory insuliny i zwiększa wrażliwość na ten hormon. Powoduje to zmniejszenie glikemii, tj. stężenia cukru we krwi. W rezultacie organizm powinien uwalniać mniej insuliny, a także umożliwia trzustce stymulowanie naszego metabolizmu i usuwanie procesów zapalnych.

2) Cynamon zawiera do 1% bardzo mocnych olejków eterycznych, które mają właściwości bakteriobójcze i pomagają hamować rozwój Candida (grzyb pasożytniczy).

3) Cynamon ma specyficzny zapach, który stymuluje obszary mózgu odpowiedzialne za koncentrację i pamięć.

Zatem możemy stwierdzić, że cynamon jest koniecznością w kuchni i może być sukcesywnie dodawany do prawie wszystkich potraw.
W Europie i Ameryce Północnej cynamon stosuje się głównie w słodkich potrawach, tj: ciasta, kompoty, lody itp. W Afryce Północnej i Azji cynamon jest stosowany w słonych potrawach i do mięsa.
Cynamon który jest sprzedawany w proszku, ciężko znosi obróbkę cieplną, więc powinien być dodawany do żywności na samym końcu gotowania. Jeśli mówimy o laskach cynamonu, to lepiej znoszą wysokie temperatury i możemy je wykorzystywać w obróbce cieplnej.
Dodając cynamon do jedzenia, pomagamy swoim bliskim. Cynamon ma działanie stymulujące, aktywuje gruczoły ślinowe i nabłonek żołądka, i oczywiście wspomaga proces trawienia. Wzmacnia wszystkie procesy w przewodzie pokarmowym, a co najważniejsze, eliminuje gazy i pomaga uniknąć problemów z żołądkiem i jelitami.

koritsa

Cynamon należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, by zapobiec utlenianiu. Jeśli używamy proszku, po otwarciu opakowania, to należy go zużyć w ciągu 6 miesięcy. Jeśli używamy laski cynamonu, to musimy je zużyć w ciągu roku.
Ważna zasada – jeśli cynamon stracił swój słodki zapach, to nie może być dłużej używany.

Cynamon zanim się go zmiażdży, wygląda jak opaska zwinięta w rulon. Są to właściwie fragmenty wysuszonej kory cynamonowej, która rośnie w tropikach azjatyckich.
Najcenniejsze próbki cynamonu pochodziły z Cejlonu lub Chin. Cejloński cynamon ma kolor ochry. Cynamon z Chin jest ciemniejszy i ma czerwonawy kolor i grubsze laski. Sami cynamon jest mniej słodki i ma gorzki smak. Główną różnicą między tymi cynamonami jest zawartość kumaryny.

Kumaryna jest składnikiem, który po spożyciu dostaje się do krwi, dając duży efekt uzdrawiający, rozrzedzając krew. Najwyższe stężenie kumaryny znajduje się w cynamonie z Chin.
Oczywiście cynamon powinien być używany umiarkowanie, a dzienna dawka to około połowy łyżeczki wystarczy, aby utrzymać efekt zdrowotny przez cały dzień.
Co więcej można zauważyć, że cynamon jest cenniejszy niż złoto, jak informuje encyklopedia Britannica. Również Mojżesz powiedział, że cynamon powinien być używany w produktach świętych olejów, a król Salomon używał cynamonu jako jednego z elementów swego kadzidła.
Cynamon był najważniejszym i najcenniejszym materiałem dla holenderskich kupców. W średniowieczu przywozili oni cynamon z odległych krajów i tajnych zakątków Azji. Herodot który nigdy nie podróżował tak daleko, nie mógł zrozumieć, dlaczego ten towar jest tak drogi? Jeden z kupców odpowiedział mu na to pytanie, że nikt nie odkrył tajemnicy skąd pochodzi cynamon. Tę tajemnicę znają tylko wielkie ptaki, które używają lasek cynamonu do budowania swoich gniazd w pałacach kalifów. Te pałace stoją jak skały i nikt nie może do nich dostać się, żaden człowiek. Tylko człowiek, który na to zasługuje, jest w stanie poczuć zapach cynamonu – ptaki swymi skrzydłami rozprzestrzeniają zapach cynamonu.
Dzięki takim legendom cynamon w tamtych czasach stał się droższy niż złoto.