Składniki
- 5 kg pomidorów
- 2 kg papryki czerwonej
- 3 ostre papryki
- 10 ząbków czosnku
- 1 szklanka oleju roślinnego (200 g)
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 150 mililitrów octu
- sól do smaku
Wskazówki
1 Umyj dokładnie pomidory i pokrój je na średnie kawałki.
2Umyć czerwoną i ostrą paprykę, usunąć nasionka. Pokroić paprykę na średniej grubości plastry.
3Obierać i opłukać czosnek.
4Paprykę czerwoną i paprykę ostrą, czosnek, pomidory zmielić w maszynce do mięsa.
5Uzyskaną masę dobrze wymieszać i przenieść do dużego rondla. Dodać sól, cukier, olej roślinny, ocet.
6Nastawić silny ogień i gotować masę cały czas mieszając, aż do zagotowania. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu.
7Wlać gorącą masę do wcześniej przygotowanych, wysterylizowanych słoików i zamknąć słoiki.
8Odwrócony słoik (zakrętką do dołu) postawić na stole. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowany keczup należy przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!