Składniki

  • 5 kg pomidorów
  • 2 kg papryki czerwonej
  • 3 ostre papryki
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 szklanka oleju roślinnego (200 g)
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 150 mililitrów octu
  • sól do smaku

Wskazówki

1 Umyj dokładnie pomidory i pokrój je na średnie kawałki.

 

2Umyć czerwoną i ostrą paprykę, usunąć nasionka. Pokroić paprykę na średniej grubości plastry.

 

3Obierać i opłukać czosnek.

 

4Paprykę czerwoną i paprykę ostrą, czosnek, pomidory zmielić w maszynce do mięsa.

 

5Uzyskaną masę dobrze wymieszać i przenieść do dużego rondla. Dodać sól, cukier, olej roślinny, ocet.

 

6Nastawić silny ogień i gotować masę cały czas mieszając, aż do zagotowania. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu.

 

7Wlać gorącą masę do wcześniej przygotowanych, wysterylizowanych słoików i zamknąć słoiki.

 

8Odwrócony słoik (zakrętką do dołu) postawić na stole. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowany keczup należy przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Poprzedni artykułZaprawy i Mrożonki – porady!
Następny artykułKalendarz Księżycowy – 11 września 2018
Autorka wielu książek, numerolog, psycholog, terapeutka. Naukowiec, który łączy naukę z ezoteryką. Świetny homeopata, astrolog i runistka.