dynia

Dynię najlepiej posadzić na starym miejscu. Zanim posadzimy dynię, to wcześniej przez 5 – 6 lat powinniśmy w tym miejscu uprawiać inne warzywa, ale oprócz roślin strączkowych, ziemniaków i kapusty. Dynia bardzo dobrze znosi upały i nie straszne są jej susze – nie wysycha tak szybko, nie lubi nadmiaru wilgoci i nie znosi cienia. W cieniu dyni rosną dobrze inne warzywa, które lubią cień.
Nasiona do wysiewu dyni powinny być namoczone, ale wysuszone. Okres wysiewu dyni to koniec maja lub pierwsza dekada czerwca.

Aby ochronić dynię i patisony nakrywamy je papierem.

Choroba która jest niebezpieczna w okresie wegetacji dla tych warzyw, to tak zwana szara zgnilizna. Ogórki tą chorobą najczęściej zarażają się w szklarniach. Szara zgnilizna może rozwijać się we wszystkich częściach roślin – w korzeniach, łodygach, liściach, owocach. Jeśli uszkodzenie już nastąpiło i tkanki stały się miękkie, zaczynają pokrywać się śluzem, to pod tym szarym grzybem roślina więdnie. Ta choroba nie ginie samoistnie, ona siedzi w gruncie, więc następne plony także będą od niej chorowały. Pasożyt, który wywołuje wirus, bierze się z powietrza. Będzie przenosił się też mechanicznie z rąk lub narzędzi. Pierwsze symptomy choroby pojawiają się, gdy temperatura powietrza nagle spada.
Aby pozbyć się tej choroby, trzeba zrobić dezynfekcję gruntu – w 10 l wody rozpuścić 80 gr soli miedzianej.
Dezynfekcję gruntu robi się wiosną i jesienią, gdy urodzaj jest już pozbierany.