1 maja 2023
13, Panna w. 15.07 z. 04:22 |
1, Byk w. 05:15 z. 20:10 |
Burze Magnetyczne 1 – 4, 7, 11, 12, 23 – 29 |
PORADA DNIA
Poziom organizacji życia i porządku w miejscu pracy będzie miał duży wpływ na naszą efektywność. Jeśli chcemy zmian, zmieńmy szczegóły otoczenia. Możemy zrobić zakupy do domu. To jeden z najlepszych dni na remont w domu, nadaje się również na zabiegi kosmetyczne. Możemy rozpocząć działania profilaktyczne i terapeutyczne, przeprowadzić diagnostykę medyczną. Wykonujmy kreatywne zajęcia – rękodzieła, projektowanie, gotowanie. Najlepiej wszystko wykonywać własnoręcznie.
ANALIZA PODŚWIADOMOŚCI
Drodzy czytelnicy, wiele osób pyta mnie, czym jest Joga Twórczości…A są to ćwiczenia z psychologii, które pomagają zintegrować własną świadomość z rzeczywistością. Joga Twórczości jest bardzo pomocna, ponieważ zdobywamy na niej techniki, dzięki którym możemy pracować ze sobą, z innymi ludźmi, możemy znaleźć przyczyny własnych i cudzych problemów. Można nasycać się energią, nauczyć się radzić sobie ze stresem, pracować nad sobą, zdobywać nową wiedzę. Świadomość powinna być trenowana tak samo jak mięśnie, umiejętności czy zdolności. Napełniamy się nowym rodzajem energii, która pomaga zbudować cel, ruszyć z miejsca, uwolnić emocje i puścić to wszystko, co nas przytłacza. Pracując nad sobą, możemy zdobyć to wszystko, czego potrzebujemy w życiu.
DIALOG Z CIAŁEM
Dzięki swoim składnikom odżywczym migdały korzystnie wpływają na pracę układu krążenia i mózgu. Niemniej jednak, zdaniem eksperta, spożywanie orzechów przed obróbką cieplną grozi problemami zdrowotnymi. Migdały zawierają cyjanoglikozyd amigdalinę. Produkty rozkładu tej substancji nadają orzechowi specyficzny migdałowy zapach i goryczkę. W tym samym czasie uwalniany jest kwas cyjanowodorowy, jedna z najsilniejszych trucizn. Niebezpieczeństw można uniknąć, poddając orzechy obróbce cieplnej w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut. Zaletą orzechów jest to, że można je długo przechowywać, nie tracą przy tym swoich dobroczynnych właściwości i smaku. Produkt ten można zabrać ze sobą w daleką podróż i stosować w sytuacjach, gdy nie ma możliwości i czasu na pełny posiłek.
Emma Lange – kontakt@emma-lange.pl
PORADA PSYCHOLOGA
Zestaw Promocyjny Joga Twórczości Na Maj Komplet i Horoskop Anielski
Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy do nas, na wykłady, webinary, do naszego sklepu.
ŚWIADOMIE NA TALERZU
Kasza gryczana z warzywami i tofu…
Czas przygotowania
– 30 min.
Porcje
– 4
- 200 g kaszy gryczanej
- 200 g tofu
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- ćwiartka kapusty pekińskiej
- 4 gałązki kolendry
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 5 łyżeczek oleju roślinnego
- sól
Krok 1
Wsypać grykę do rondla, dodać 1 łyżeczkę oleju roślinnego, sól i podgrzewać na dużym ogniu ok.1 min. Wlać 350 ml gorącej wody, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Delikatnie wymieszaj ugotowaną kaszę gryczaną widelcem.
Krok 2
Połączyć 3 łyżki oleju roślinnego z octem ryżowym i sosem teriyaki, wymieszać trzepaczką. Cukinię i marchewkę pokroić w cienkie, długie paski. Kapustę pekińską drobno posiekać. Wszystkie warzywa włożyć osobno do małych miseczek, polać niewielką ilością sosu, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Krok 3
Tofu pokroić w plasterki. Rozgrzej pozostały olej roślinny na nieprzywierającej patelni i smaż tofu z obu stron na złoty kolor.
Krok 4
Ugotowaną kaszę gryczaną rozłożyć do 4 miseczek, rozłożyć przygotowane warzywa grupami, na środku ułożyć smażone tofu i polać pozostałym sosem. Udekoruj listkami kolendry i podawaj natychmiast.
|