Piątą część codziennych kalorii otrzymujemy z napojów. Jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy i odzyskać figurę, to trzeba zwrócić uwagę na to, co pijemy. Masala, czyli miks różnych ziół, wzmacnia metabolizm, poprawia przemianę materii i zmniejsza poczucie głodu.
Przepisów na przygotowanie masali jest mnóstwo. My proponujemy dla Was jeden z nich, sprawdzony.
Czas: 30 min
Gotowanie: 15 min
Gotowe w: 45 min
SKŁADNIKI
– 1,5 l mleka 2,0 %
– 1 l wody
– 5 dużych łyżek czarnej liściastej herbaty
– 200 gr imbiru startego na tarce, na małych oczkach
– dwie łyżki miodu
– 6 ziarenek czarnego pieprzu
– 1 łyżka cynamonu
– kilka ziarenek goździków
– gałka muszkatołowa
– laska wanilii – łamiemy ją na kawałki
PRZYGOTOWANIE
- Do gotującej się wody dodajemy imbir, połamaną laskę wanilii, gałkę muszkatołową i pieprz.
- Zmniejszamy ogień pod gotująca się wodą.
- Dolewamy mleko.
- Do mleka wrzucamy herbatę i całość gotujemy jeszcze około 7 minut.
- Wyłączamy gaz i zestawiamy garnek.
- Do napoju wrzucamy resztę składników, oprócz miodu.
- Czekamy aż napój wystygnie i będzie ciepły. Dopiero wtedy dodajemy miód.
- Całość odcedzamy.
Masalę pijemy w ciągu dnia małymi porcjami.
Smacznego!