„Ujrzeć te wspaniałe ziemniaki, a potem je skosztować, to jest to, o czym nie da się zapomnieć”- powiedział Jamie Oliver.
Pieczone ziemniaki Jamie Olivier’a przygotowuje się ponad godzinę, ale cały rezultat wart jest tej pracy. Ziemniak jest chrupiący na zewnątrz, a wewnątrz bardzo delikatny.
Smak i aromat nadają ziemniakom czosnek, rozmaryn oraz ocet balsamiczny.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego 6%
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 3 – 5 gałązek rozmarynu świeżego
- sól morska, pieprz mielony.
Wskazówki
1Ziemniaki bardzo dobrze myjemy, oczyszczamy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól.
2Ziemniaki wrzucamy do wrzątku i gotujemy 10 minut. Następnie po ugotowaniu wykładamy ziemniaki na sitko i osuszamy je papierowym ręcznikiem.
3
W międzyczasie przygotowujemy blachę do pieczenia, którą smarujemy olejem z oliwek. Układamy na niej ziemniaki. Solimy je i dodajemy pieprz.
4Zgniatamy je lekko łyżką do robienia puree.
5W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, nieobrane, ale zgniecione ząbki czosnku oraz rozmaryn.
6Po upływie 30 minut wyjmujemy blachę z piekarnika. Polewamy ziemniaki sosem i z powrotem wkładamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze 15 minut.
Smacznego!