Pieczone Ziemniaki Jamie Oliver’a

„Ujrzeć te wspaniałe ziemniaki, a potem je skosztować, to jest to, o czym nie da się zapomnieć”- powiedział Jamie Oliver.

 

Pieczone ziemniaki Jamie Olivier’a przygotowuje się ponad godzinę, ale cały rezultat wart jest tej pracy. Ziemniak jest chrupiący na zewnątrz, a wewnątrz bardzo delikatny.
Smak i aromat nadają ziemniakom czosnek, rozmaryn oraz ocet balsamiczny.

Czas: 30 min
Gotowanie: 1h
Gotowe w: 1,30 h

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego 6%
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 3 – 5 gałązek rozmarynu świeżego
  • sól morska, pieprz mielony.

Wskazówki

1Ziemniaki bardzo dobrze myjemy, oczyszczamy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól.

 

2Ziemniaki wrzucamy do wrzątku i gotujemy 10 minut. Następnie po ugotowaniu wykładamy ziemniaki na sitko i osuszamy je papierowym ręcznikiem.

3

W międzyczasie przygotowujemy blachę do pieczenia, którą smarujemy olejem z oliwek. Układamy na niej ziemniaki. Solimy je i dodajemy pieprz.

 

4Zgniatamy je lekko łyżką do robienia puree.

 

5W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, nieobrane, ale zgniecione ząbki czosnku oraz rozmaryn.

 

6Po upływie 30 minut wyjmujemy blachę z piekarnika. Polewamy ziemniaki sosem i z powrotem wkładamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze 15 minut.

 

Smacznego!