1. Mięso i Rozmaryn.
Mięso jest dobrym źródłem białka, jednak trzeba je odpowiednio przyrządzić. Dietetycy odradzają spożywanie mięsa smażonego. Polecają mięso pieczone, albo duszone. Mięso smażone zawiera kancerogenne właściwości. Jednak można uciec od tego, gdy prawidłowo przygotujemy mięso.
Do mięsa należy dodać rozmaryn. Rozmaryn sam w sobie jest bardzo zdrowy. Antyoksydanty zawarte w rozmarynie niwelują powstawanie właściwości kancerogennych pieczonego mięsa.

2. Jabłka i Gorzka Czekolada.
Nie jest to tradycyjne połączenie, ale naprawdę warto spróbować. Jabłka zawierają ferment/polifenol katechinę i antyoksydant kwercetynę, którą zawiera gorzka czekolada. Razem tworzą cud – aktywują działanie mózgu, usprawniają pracę naczyń krwionośnych i obniżają ryzyko chorób onkologicznych.

3. Zielona Herbata i Cytryna.
Taki napój bardzo dobrze gasi pragnienie oraz dodaje energii. Zielona herbata zawiera katechiny, które wspomagają długowieczność, wzmacniają odporność. A gdy jeszcze dodamy do zielonej herbaty cytrynę, czyli witaminę C, to wzmocnimy ten efekt kilkakrotnie.

4. Pomidory i Olej z Oliwek.
To połączenie zna każdy Włoch. Mieszkańcy Włoch rzadko cierpią na choroby serca. Likopen który zawierają pomidory, ulepsza pracę serca i naczyń krwionośnych. Zapobiega miażdżycy i niektórym nowotworom. W połączeniu z oliwą (tłuszczem) przyswajalność jest kilkakrotnie wyższa.

5. Mięso Wieprzowe i Brukselka.
Wieprzowina jest tłusta, więc nie powinno się jej jeść codziennie. Jednak mięso zawiera selen, który zapobiega rozwojowi komórek rakowych. Podanie wieprzowiny z brukselką, która zawiera w sobie wiele organicznych pierwiastków, a w szczególności sulforafan, zwiększa efektywność selenu aż trzynastokrotnie.

6. Pomidory i Wątróbka.
Ciągły niedobór żelaza w organizmie może doprowadzić do stanów chronicznych, jak nieustanne zmęczenie, spowolnienie metabolizmu, problemy z sercem i naczyniami krwionośnymi. Żelazo które jest w wątróbce, bardzo dobrze przyswaja się wraz z witaminą C i tu na pomoc przychodzą pomidory. Zawierają niezbędne witaminy i kwasy, które wzmacniają kilkakrotnie przyswajanie żelaza z wątróbki.

7. Jogurt i Warzywa.
Jogurt należy wybierać jak najbardziej naturalny, czyli bez konserwantów, bez cukrów. Najlepiej jogurt typu greckiego. Jogurt ten zawiera dużo wapnia, ulepsza pracę żołądka i normalizuje florę w jelitach. Warto dodać do jogurtu takie warzywa, jak marchew, seler, pomidory. To danie zawiera ogromną ilość witamin, a włókna z warzyw pomagają łatwiej przyswoić wapń.

8. Pietruszka i Cytryna.
Pietruszka bardzo dobrze łączy się z owocami cytrusowymi. Żelazo które zawiera pietruszka, pomaga krwi lepiej wchłonąć witaminę C z cytryny. W takim tandemie można jeść śmiało cytrusy nawet wtedy, gdy choruje trzustka. Witamina C jest bardzo ważna, gdyż odpowiada za odporność i dobrą przemianę materii.

9. Owsianka i Sok z Pomarańczy.
Sok musi być świeżo wyciśnięty. To połączenie stanowi niesamowite źródło fenoli, które poprawiają pracę układu pokarmowego. Pomaga wyprowadzić z organizmu wszystkie toksyny.

10. Avocado i Szpinak.
Fantastyczne zestawienie. Szpinak zawiera witaminę A i luteinę. Aby witaminę A i luteinę w całości przyswoił nasz organizm, musi być połączona z tłuszczem, a w tym wypadku avocado nadaje się do tego świetnie. Praca systemu pokarmowego będzie lepsza i to znacznie.

autor: Emma Lange