Na świecie zwiększa się liczba pacjentów, którzy borykają się z problemami jelit, nerek i wątroby. Ogromna liczba ludzi nie może rozwiązać tych problemów, są hospitalizowani, leczeni, ale zawsze istnieje ryzyko, że choroba może powrócić. Im szybciej zaczniemy brać probiotyki, tym lepiej układ trawienny będzie działał i możemy go zaprogramować, aby uzyskać optymalizację wszystkich procesów.
Branie probiotyków i enzymów pomaga zapobiegać problemom z trawieniem. Nie wszystkie bakterie są naszymi wrogami. W naszym ciele są miliardy bakterii, które są naszymi przyjaciółmi, wypierają te bakterie, które wprowadzają patologiczne zmiany w jelitach.
Probiotyki można znaleźć w jogurcie, kefirze, kiszonej kapuście lub w wysokiej jakości piwie. Należy zwrócić uwagę na interesujący fakt, że ciemna czekolada pomaga pozytywnym bakteriom przejść drogę przewodu pokarmowego i dotrzeć do miejsca docelowego tj. do jelit. W ten sposób pomaga zwiększyć populację przyjaznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Zażycie probiotyku jako dodatkowego suplementu diety pomaga uniknąć wielu negatywnych skutków. Należy jednak przyjmować je z umiarem, ponieważ może wystąpić uczucie ciężkości, senność, a nawet melancholia.

Nasz organizm potrzebuje również enzymów – są to specjalne białka, które wywołują określone reakcje chemiczne w ciele.
Dzięki enzymom zaczynają działać narządy – od skurczów mięśni, po złożone operacje chemiczne w mózgu. Od jakości procesu fermentacji zależy uczucie głodu lub sytości po jedzeniu, czy chęć jedzenia w czasie stresu – wszystko to zależy od działania enzymów. Enzymy trawienne pomagają rozkładać żywność na prostsze związki, dzięki czemu są łatwiej dostępne do przetwarzania i wchłaniania. Enzymy są produkowane głównie w trzustce i niektórych obszarach wątroby. Terapia enzymatyczna (leki) jest aktywowana, gdy trzustka jest w stanie zapalnym. Na przykład osoba przechodzi problemy w życiu i w tym momencie trzustka może zmienić swoją pracę, tj. wytwarza mniej enzymów, co oznacza, że ​​ilość strawionego pokarmu również spada. Enzymatyczna terapia medyczna jest potrzebna, na przykład w przypadku nietolerancji laktozy, która pojawia się u kobiet po 60 roku życia.

Należy pamiętać, że dwunastnica to drugi żołądek i znajduje się tuż za nim. W dwunastnicy jest środowisko alkaliczne, które wytwarza ferment amylazy. W przeciwieństwie do dwunastnicy, żołądek tworzy kwaśne środowisko, dzięki czemu proteazy (które trawią białko) mogą działać w sposób prawidłowy.

Jeśli jesz skrobię razem z białkiem, to przygotuj się na uwolnienie kwasu solnego. Skrobia jest trawiona tylko wtedy, gdy znajduje się w dwunastnicy i wchodzi w kontakt z amylazą, podczas gdy cząsteczki skrobi związane z białkiem nie są trawione. Białko wchłania kwasy żołądkowe i amylaza nie będzie aktywna. Niestrawiona skrobia staje się pokarmem dla bakterii negatywnych, możemy więc czuć zmęczenie, depresję. Nasilenie może pojawić się w godzinach porannych, a to wszystko ze względu na to, że nieprawidłowo jemy. Złe połączenie produktów może prowadzić do różnych chorób, min. zwiększenia toksyn w organizmie i zaburzenia całego proces trawienia.

Pojęcie rozdzielnego żywienia pojawiło się w Indiach, wprowadzono wiele różnych modyfikacji podstawowych zasad. Chociaż należy zauważyć, że główne punkty pozostały i wiele diet opiera się na tych kryteriach. Niektóre systemy klasyfikują żywność do: węglowodanów, skrobi, białek i tłuszczów, podczas gdy inne, alternatywnie klasyfikują żywność jako alkaliczną i neutralną.

Przepisy dotyczące zgodności produktów mogą się różnić, ale podstawowe zasady to:
1. Owoce muszą być spożywane oddzielnie. Nie powinny być łączone z innymi produktami, szczególnie dotyczy to melonów.
2. Nie łączy się skrobi z białkami.
3. Nie używa się skrobi z kwaśnymi produktami.
4. Nie łączy się różnych rodzajów białek, na przykład – mięsa z grochem i grzybami.
5. Mleko można spożywać tylko rano.

Należy mądrze łączyć produkty, aby nie było stresu trawiennego, ponieważ różne produkty spożywcze są trawione z różną prędkością, a połączenie produktu, który jest szybko trawiony z produktem, który jest trawiony powoli prowadzi do negatywnych konsekwencji zdrowotnych.
Różne produkty wymagają trawienia różnych enzymów, a enzymy te działają na różnych poziomach procesu trawienia, tj. jeśli nastąpi przesunięcie równowagi kwasowo – zasadowej, wówczas bardzo trudno jest strawić jedną bryłę pokarmu w tym samym czasie.
Uważa się również, że niewłaściwe połączenie pokarmów prowadzi do negatywnych skutków zdrowotnych, stresu trawiennego, zatrucia i chorób narządów wewnętrznych. Pozytywne bakterie produkują kwasy tłuszczowe, które mogą zmniejszyć stan zapalny tkanek jelitowych, poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi, zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka w jelicie grubym, więc należy im pomóc odpowiednim odżywianiem. Enzymy i prawidłowe żywienie pomagają populacji bakterii, dlatego zawsze podchodźmy do jedzenia świadomie!
Przeczytaj nasze zalecenia i zawsze przestrzegaj dwóch zasad: indywidualnie i umiarkowanie.