Selerowi można przypisać właściwości super warzywa. Ma silną zdolność odmłodzenia ciała, a także pomaga rozwiązać wiele problemów zdrowotnych.
Uważa się, że ta roślina jest najlepszym tonikiem dla naszego ciała. Wystarczy wypić 1/4 szklanki soku z selera przed posiłkami, a ta dawka korzystnie wpłynie na leczenie chorób przewlekłych. Sok z selera najlepiej jest pić przed śniadaniem bez domieszki żadnych innych warzyw – połączenie kilku rodzajów warzyw nie będzie miała takiego efektu, jak czysty sok. Jeśli wypijesz sok z selera na pusty żołądek, poprawisz jakość trawienia pokarmu przez cały dzień – rozpoczynasz procesy, które pomagają trawić białka. Seler zawiera sole klasterowe, ma właściwości przeciwzapalne i zapewnia ogromne wsparcie przeciwutleniające naszemu układowi krążenia.

Zaskakujące jest to, że nawet jeśli poddamy seler obróbce cieplnej, zachowa ona swoje korzystne właściwości. Zalecamy gotowanie selera na parze. Seler równie dobrze przechowuje się w lodówce. Mimo to, jeśli chcemy uzyskać pełną korzyść z niego, to lepiej go zjeść od razu, gdy jest świeży. Reakcje cukrów i aminokwasów tworzą akrylamidy – są to substancje toksyczne. Niektóre badania dowiodły, że seler może usunąć te toksyny.
W Chinach seler stanowi 7% porcji warzyw. Przeprowadzono tam badania na ludziach, które dowiodły zdolności selera do przetrwania wielu chorób.
Dzięki niemu można kontrolować cząsteczki reakcji zapalnych. Badania wykazały, że gdy to warzywo rośnie w ziemi, produkowana jest furanokumaryna, dzięki tym substancjom seler jest chroniony, będąc w swoim naturalnym środowisku. Naukowcy odkryli zaskakujące zjawisko – jeśli ciąć seler, nadal wytwarza te substancje, w wyniku czego można wywnioskować, że seler naziemny będzie bardziej pożywny i korzystny dla nas.

Seler zapewnia najlepsze wydzielanie soku żołądkowego, a także chroni ścianę żołądka przed zapaleniem. Konieczne jest powiedzenie o jeszcze jednej ważnej substancji, która znajduje się w selerze, a są to ftalidy. Rozluźniają mięśnie gładkie, a także wprowadzają pewną nutę do smaku i nadają selerowi oryginalność. Ma pozytywny wpływ na pompę sodowo-potasową, która zapewnia spokój i pozwala uzyskać relaks. Jeśli masz zamiar gotować seler, spróbuj wybrać liście, które nie wyblakły, ponieważ świeże liście zawierają więcej witamin i niezbędnych substancji. Seler jest bardzo dobry do potraw z ryb i kurczaka. Nasiona selera mają oryginalną właściwość, można je dodawać do zup, ale najlepiej połączyć je z serem i zieloną fasolą.

Na przykład możesz zrobić sałatkę, weź:

– seler (jego zielona część).
– migdały,
– rodzynki,
– daktyle,
– fasolka szparagowa (gotowana),
– słodka papryka (zielona),
– ser parmezanowy (tarty).

Musisz wymieszać i dodać:
– oliwa z oliwek
– sok z cytryny
– czarny pieprz (mielony)

W razie potrzeby można również dodać kiełkujące nasiona fasoli. Ta sałatka napełni twoje ciało świeżością przez cały dzień. Jednak należy pamiętać, że seler może wywoływać alergie, dlatego należy podejść do niego ostrożnie. Jeśli zacząłeś pić sok z selera, nie powinieneś go regularnie przyjmować, powinieneś robić przerwy. Jeśli cierpisz z powodu alergii (nietolerancji) na dynie, marchew, arbuza, jabłka, wtedy nie powinieneś spożywać selera w dużych ilościach.
Najlepiej jest jeść seler rano lub wieczorem, ponieważ pod wpływem światła słonecznego może wystąpić reakcja na skórze, a nawet silne formy zapalenia skóry. Opalanie pod wpływem selera staje się bardziej aktywne, a jeśli zamierzasz odwiedzić np. solarium, nie powinieneś go jeść. To warzywo ma właściwości silnego antykoagulantu i dlatego nie łączy się z takim lekiem, jak aspiryna. Poza tym, jeśli jesteś uczulony na pyłek brzozy, musisz również zachować ostrożność w przypadku selera, ponieważ może to spowodować obrzęk języka i zawroty głowy. Kobiety w ciąży nie powinny jeść selera, szczególnie w dużych ilościach, ponieważ może powodować skurcze macicy. Zrównoważona dieta z selerem w składzie nie przysporzy problemów.
Sok z selera lub jego nasion może prowadzić do poronienia, ponieważ, jak powiedzieliśmy powyżej, może rozluźnić mięśnie gładkie.
Spożywanie selera w dużych ilościach, może stanowić ogromne obciążenie dla nerek, więc musisz spożywać go z umiarem.

<< Będziemy publikować ciekawostki z dziedziny zdrowego żywienia i będziesz mógł czytelniku poznać właściwości każdego warzywa. Najważniejsze, aby zachować umiar w spożywaniu nawet warzyw >>.

autor: Emma Lange

Poprzedni artykułKalendarz Księżycowy – 6 lutego 2019
Następny artykułKalendarz Księżycowy – 7 lutego 2019
Autorka wielu książek, numerolog, psycholog, terapeutka. Naukowiec, który łączy naukę z ezoteryką. Świetny homeopata, astrolog i runistka.