Jaka pogoda w listopadzie, taka będzie w kwietniu.
⛅
Bezchmurna pogoda w listopadzie jest oznaką rychłego spadku temperatury.⛅
Długie i dotkliwe mrozy w listopadzie oznaczają ostrą zimę.⛅
Jeśli śnieg spadnie na początku listopada, oznacza to wczesną wiosnę.⛅
Dużo śniegu – bogaty chleb.⛅
Listopad suchy i pogodny niekorzystny dla przyszłych zbiorów.
⛅
Gdy w listopadzie rano pada deszcz, wieczorem mogą pojawić się zaspy śniegu.
1 listopada
🌗 W ogrodzie:
> zbiór warzyw do przechowywania w ciemnym pomieszczeniu,
> wycinanie nadmiaru i przesuszonych pędów drzew i krzewów,
> obróbka zagłębień, czyszczenie kory,
> koszenie trawnika,
> leczenie koron drzew i krzewów mocznikiem.
🌗 W szklarni:
> pędzenie zieleni pietruszki, selera, buraków, boćwiny i innych upraw,
> leczenie chorób i szkodników,
> można poluzować suchą ziemię, ściółkować grządki i przerzedzić sadzonki.
🌗 Kwiaty:
> można sadzić rośliny ozdobne z długimi łodygami pnącymi,
> kopanie bulw i cebul do przechowywania,
> zimowa ochrona dla róż i powojników.
🌗 Niezalecane:
> przesadzanie roślin.
🌗 Przetwory:
– konserwowanie, mrożenie, solenie, kapusta kiszona, przygotowywanie soków i wina.
⛅
2-4 listopada
🌗 W ogrodzie:
> wysiew nasion szpinaku,
> pędzenie zieleniny korzenia pietruszki, selera, buraków,
> podlewanie i nawożenie organiczne upraw warzywnych,
> zimowy siew marchwi, buraków, rzodkiewki, rzodkiewki,
> ściółkowanie warzyw zimujących: cebuli, szczawiu, pietruszki, szparagów, rabarbaru. w południowych regionach sadzenie drzew i krzewów,
> bielenie pni drzew, przygotowanie otworów do wiosennego sadzenia sadzonek.
🌗 Kwiaty:
> sadzenie bylin, siew zimowy kwiatów jednorocznych: chryzantema, lwia paszcza, nagietek, itd.
🌗 Niezalecane:
> opryskiwania roślin pestycydami,
> zbierania roślin okopowych do przechowywania.
🌗 Przetwory:
> konserwowanie, mrożenie, solenie, kapusta kiszona, przygotowywanie soków i win.
⛅
5-6 listopada
🌗 W ogrodzie, szklarni:
> kopanie gleby, spulchnianie, ściółkowanie,
> sadzenie nasion roślin pestkowych w celu stratyfikacji,
> cięcie sanitarne, wyrywanie przerostów,
> ściółkowanie truskawek, malin,
🌗 Kwiaty:
> wykopywanie bulw i cebulek,
> ochrona na zimę powojników i róż.
🌗 Niezalecane:
> traktowanie roślin pestycydami, zbieranie roślin okopowych do przechowywania.
🌗 Przetwory:
> konserwowanie, marynowanie, kapusta kiszona.
⛅
7-9 listopada
🌗 W ogrodzie:
> sadzenie zmuszające uprawy do wytworzenia zieleniny,
> można kopać ziemię, spulchniać, ściółkować, dokarmiać rośliny okopowe,
> zwalczać szkodniki i choroby oraz zbierać sadzonki,
> koszenie trawy,
> odchwaszczanie, wycinanie zarostów,
> ściółkowanie pni drzew i grządek truskawek.
🌗 Kwiaty:
> sprzyjające dni na sadzenie kwiatów wieloletnich i bulwiastych,
> zimowy siew kwiatów jednorocznych,
> ukorzenianie sadzonek.
🌗 Niezalecane:
> moczenie nasion.
⛅
10-11 listopada
🌗 W ogrodzie i szklarni:
> zimowy siew marchwi, pietruszki korzeniowej, buraków, zbieranie sadzonek,
> wyciskanie cebul, korzeni i bulw na zieleninę,
> podlewanie i nawożenie,
> w południowych regionach sadzenie drzew i krzewów,
> przycinanie, koszenie trawy, usuwanie porostów, zabezpieczanie drzew przed gryzoniami.
🌗 Kwiaty:
> sprzyjające dni na sadzenie wszelkich kwiatów, krzewów ozdobnych i róż,
> ukorzenianie sadzonek.
🌗 Niezalecane:
> opryskiwanie środkami chemicznymi.
⛅
12-14 listopada
🚩 Podczas Nowiu wszystkie rośliny stają się wyjątkowo wrażliwe, dlatego Księżycowy Kalendarz Wysiewu nie zaleca niepokojenia ich w ciągu tych 3 dni.
⛅
15-16 listopada
🌗 W ogrodzie:
> sadzenie zimowej cebuli i czosnku,
> zbiór roślin okopowych do przechowywania, kopanie gleby,
> sadzenie cebuli (cebuli, szczypiorku, szalotki) i czosnku do tłoczenia,
> wymuszanie pietruszki, selera i sadzenia sadzonek kalafiora w szklarni,
> w ciemnym pokoju – wymuszanie sałaty endywii,
> wycinanie suchych, chorych gałęzi,
> ochrona ogrodu przed myszami i zającami.
🌗 Kwiaty:
> sadzenie kwiatów pnących, ukorzenianie sadzonek, wykopywanie cebul i bulw do przechowywania.
🌗 Niezalecane:
> przycinanie i podlewanie roślin.
🌗 Przetwory:
> konserwowanie, marynowanie, kiszenie kapusty, przygotowywanie soków i wina.
⛅
17-18 listopada
🌗 W szklarni:
> wysiewamy szpinak, sadzimy pietruszkę i buraki do tłoczenia,
> przerzedzanie sadzonek, podlewanie, przycinanie, szczypanie, ochrona przed chorobami i szkodnikami,
> na wcześniej przygotowanych grządkach – zimowe sadzenie czosnku, cebuli, siew sałaty, buraków, marchwi, szczawiu, szpinaku,
> wszelkie przycinanie drzew i krzewów (rany szybko się goją).
🌗 Kwiaty:
> sprzyjający dzień na sadzenie bulw, siew zimowy bylin wymagających stratyfikacji.
🌗 Niezalecane:
> uszkadzanie korzeni roślin.
🌗 Przetwory:
> konserwowanie, mrożenie, solenie, kapusta kiszona, suszenie, przygotowywanie soków i win.
⛅
19-20 listopada
🌗 W szklarni:
> pielenie,
> można uprawiać ziemię i ściółkować grządki,
> ściółkowanie warzyw wieloletnich zimujących w ogrodzie,
> usuwanie suchych owoców z gałęzi,
> przycinanie sanitarne i kształtujące.
🌗 Kwiaty:
> wykop bulwy i cebulki do przechowywania.
🌗 Niezalecane:
> siew i sadzenie większości roślin uprawnych,
> nawożenie i podlewanie roślin.
🌗 Przetwory:
> konserwowanie, marynowanie, kapusta kiszona, suszenie, przygotowywanie soków i win.
⛅
21-22 listopada
🌗 W szklarni:
> wysiewamy nasiona wczesnych ogórków partenokarpicznych, szpinaku i sałaty,
> przeciskanie sałaty endywia, cebuli, buraków,
> dokarmianie i podlewanie bardzo umiarkowane,
> bielenie drzew, ściółkowanie pni drzew, truskawek, malin.
🌗 Kwiaty:
> sprzyjające dni na sadzenie wszelkich kwiatów i ukorzenianie sadzonek.
🌗 Niezalecane:
> przycinanie i traktowanie roślin środkami chemicznymi.
⛅
23-24 listopada
🌗 W szklarni i w ogrodzie:
> ściółkowanie grządek wieloletnich warzyw i kwiat ów,
> kontrola szkodników i chorób.
🌗 Niezalecane:
> siew i sadzenie większości roślin uprawnych, przycinanie i formowania, przesadzanie, ukorzenianie, podlewanie, nawożenie,
> wycinanie chorych i suchych gałęzi,
> usuwanie suchych owoców z gałęzi.
🌗 Przetwory:
> suszenie, przygotowywanie soków i wina.
⛅
25-26 listopada
🌗 W szklarni, w ogrodzie:
> sadzenie cebuli ozimej, czosnku, siew zimowy rzodkiewki, pietruszki korzeniowej, buraków odpornych na zimę, marchwi, skorzonery,
> zbiór w celu przechowywania, podlewania i nawożenia,
> pędzenie pietruszki, selera korzeniowego, buraków, boćwiny, szparagów i cebuli,
> przycinanie drzew i krzewów,
> oczyszczanie pni i gałęzi szkieletowych z luźnej kory.
🌗 Kwiaty:
> sprzyjające dni na sadzenie bulw i siew zimowy kwiatów wieloletnich, wymagających stratyfikacji: ostróżka, łubin, gaillardia, rudbekia, orlik.
🌗 Niezalecane:
> przesadzanie i spulchnianie w strefie korzeniowej.
🌗 Przetwory:
> konserwowanie, marynowanie, kiszenie kapusty, przygotowywanie soków i wina.
⛅
27 listopada
🚩 Kalendarz księżycowy nie zaleca pracy z roślinami podczas Pełni Księżyca.
⛅
28 listopada
🌗 W ogrodzie:
> kopanie, uprawianie gleby, spulchnianie suchej gleby, ściółkowanie łóżek warzyw wieloletnich,
> leczenie chorób i szkodników,
> przycinanie sanitarne, obróbka zagłębień, czyszczenie kory.
🌗 Kwiaty:
> powinno się sadzić rośliny ozdobne z długimi łodygami pnącymi.
🌗 Niezalecane:
> jakiekolwiek przesadzanie roślin.
🌗 Przetwory:
> konserwowanie, mrożenie, solenie, kapusta kiszona, przygotowywanie soków i wina.
⛅
29-30 listopada
🌗 W ogrodzie:
> zimowy siew marchwi, buraków, rzodkiewki, rzodkiewki,
> ściółkowanie warzyw zimujących: cebuli, szczawiu, pietruszki, szparagów, rabarbaru,
> podlewanie, nawożenie organiczne,
> bielenie pni, dodawanie materii organicznej, przygotowanie dołków do wiosennego sadzenia sadzonek.
🌗 Kwiaty:
> sadzenie bylin, zimowy siew kwiatów jednorocznych.
🌗 Niezalecane:
> zbieranie roślin okopowych do przechowywania, opryskiwanie roślin pestycydami.
🌗 Przetwory:
> konserwowanie, mrożenie, solenie, kapusta kiszona, przygotowywanie soków i win.
🌑🌓🌕🌗🌑
Kapusta japońska jest odmianą liściastą, bliska krewna pekińskiej kapusty. Jak dotąd ta roślina nie jest zbyt popularna, choć ma wiele zalet. Bezpretensjonalna, odporna na zimno, wcześnie dojrzewająca, bogata w witaminy, minerały, odporna na kwitnienie, zdolna do odrastania po cięciu i dlatego może gościć na stole przez długi czas. Duże, rozłożyste rozety, składające się z całych lub wyciętych liści na cienkich ogonkach, nie wyglądają obco w ogrodach kwiatowych lub na rabatach.
Delikatne liście kapusty japońskiej używane są do sałatek. Dodaje się je do zup i gulaszy. Uprawia się ją tak samo, jak kapustę pekińską.
W kwietniu wysiewamy bezpośrednio do otwartego gruntu. Nasiona zaczynają kiełkować już w temperaturze plus 3-4 stopni. Roślina wytrzymuje krótkotrwałe spadki temperatury do minus 5 stopni. Jeżeli istnieje potrzeba uzyskania wcześniejszej produkcji, sadzonki uprawia się w doniczkach lub kasetach, tak, aby podczas przesadzania do rabatki nie uszkodzić korzeni sadzonek. Sadzonki będą się dobrze rozwijać i nie zachorują, jeśli zapewni się im dobre oświetlenie, chłodny mikroklimat i umiarkowane podlewanie. Gdy sadzonka ma 20 dni, sadzi się ją na wcześniej przygotowanym grządce, w której w poprzednim sezonie rosły ogórki, rośliny strączkowe, cebula, ziemniaki i pomidory. Kapusta uwielbia żyzną glebę, dlatego przed kopaniem zaleca się dodanie próchnicy lub kompostu (wiadro na metr kwadratowy). Rośliny umieszcza się w rzędzie co 15-20 cm przy rozstawie rzędów co najmniej 30-35 cm, ten sam schemat stosuje się w przypadku roślin nierozsadowych. Rośliny usunięte podczas przerzedzania można wykorzystać do celów spożywczych.
Podobnie jak wszystkie rodzaje kapusty, jest uwielbiana przez pchłę krzyżową. Jest to szczególnie niebezpieczne dla sadzonek i młodych roślin. Nie zaleca się traktowania warzyw liściastych nawet naparami z roślin owadobójczych. Można posypać rośliny popiołem drzewnym lub przykryć je włókniną na łukach. Liśćmi kapusty japońskiej żywią się ślimaki. Wiosną są jeszcze małe i nie wyrządzą większych szkód. Mimo to lepiej od razu pomyśleć o tym, jak zmniejszyć ich liczbę. Najłatwiejszą i najbezpieczniejszą metodą są pułapki umieszczane w wilgotnych, zacienionych miejscach. Mogą to być kawałki desek, folia polietylenowa składana w kilku warstwach lub pojemniki piankowe, w których sprzedawane są jajka.
|