13 kwietnia 2024
3, Bliźnięta w. 01:12 z. 07:45 |
7, Baran w. 05:40 z. 19:32 |
Burze Magnetyczne 2, 5, 6, 25, 29, 30 |
PORADA DNIA
Tajemnica lub pytanie, na które ostatnio szukałeś odpowiedzi, może doczekać się szczęśliwego rozwiązania. Ten czas obiecuje większą pewność wydarzeń, choć zmusi cię do pójścia inną drogą. Istnieje możliwość wyboru zajęć na kolejny miesiąc, na korektę aktualnych planów. Nie otwieraj się przed bliskimi bardziej, niż powinieneś. W związkach teraz lepiej skupić się na małych, wspólnych radościach – wyjść na łono natury, iść do kina. W ten weekend każdy będzie skłonny słuchać tylko siebie. Lepiej zająć się własnymi sprawami i hobby.
ANALIZA PODŚWIADOMOŚCI
Zapraszamy – Telegram Psychologia i Matematyka
DIALOG Z CIAŁEM
Sadzenie zieleni wokół domu spowalnia zegar biologiczny, a nawet go odwraca. Uważa się, że rośliny poprawiają nasze życie, i nie chodzi o ich spożywanie. Parki miejskie odświeżają powietrze, a szum liści sprawia, że lepiej się myśli. Spacer po lesie poprawia nastrój. Naukowcy z Monash University postanowili zmierzyć korzyści płynące z terenów zielonych i zbadać jaki wpływ mają na nasze starzenie się. Zmiany epigenetyczne zachodzą w wyniku wielu różnych zdarzeń. Stres lub dieta, zmienione warunki środowiskowe wpływają na epigenetykę niektórych genów. Z kolei zmiany w epigenetyce wpływają na ciągłą aktywność tych genów i ogólnie na zdrowie komórki. W konsekwencji, wraz z wiekiem, na naszym DNA pojawia się „wzór starości” – modyfikacje epigenetyczne, które uniemożliwiają genom działanie w taki sposób, w jaki działały, gdy byliśmy młodzi. A ponieważ znaki epigenetyczne, jak powiedziano, pozostają bardzo, bardzo długo, możliwe jest oszacowanie wieku biologicznego komórki i ciała, jako całości, na podstawie ich wzoru. Co więcej, naukowcy twierdzą, że zieleń nie tylko spowalnia zegar biologiczny, ale go odwraca. Innymi słowy, raz pojawiające się znaczniki wieku, zniknęły z DNA. Odwraca w szczególności zmiany metylo-epigenetyczne związane z paleniem tytoniu. Ponadto, otaczanie się zieleniną poprawiło funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiło metabolizm i zmniejszyło proporcje tkanki tłuszczowej.
Zapraszam do profilaktyki chorób za pomocą homeopatii – skuteczne leczenie za pomocą małych dawek/ kontakt@emma-lange.pl
PORADA PSYCHOLOGA
Zapraszamy do naszej Akademii Integralnej i Twórczej Psychologii…
Zapraszam na mój kanał Praca z Kartami – Telegram
Zapraszam na TERAPIE TWÓRCZE…
Emma Lange – TELEGRAM
ŚWIADOMIE NA TALERZU
Mimo wszystkich zalet brokułów i kalafiora, wiele osób ich nie lubi, a szczególnie dzieci. A wszystko przez nieprzyjemny zapach, jaki wydzielają brokuły i kalafior, który dzieci wyczuwają bardziej niż dorośli. Kiedy zaczynamy żuć brokuły, brukselkę czy kalafior, enzymy bakteryjne dołączają do enzymów roślinnych i robi się szczególnie nieprzyjemnie. Jeśli enzymy zostaną zniszczone podczas gotowania, to i tak zostaną one rozłożone przez nasze enzymy. Zmysł węchu ma bardzo silny wpływ na smak, a jeśli enzymy cysteiny w naszej ślinie są zbyt aktywne, kalafior wyda nam się niesmaczny. Z wcześniejszych eksperymentów z udziałem dorosłych wiemy, że stężenie substancji o nieprzyjemnym zapachu może się zmieniać dziesięciokrotnie, w zależności od aktywności enzymatycznej śliny. Dzieci są bardziej wrażliwe na nieprzyjemne smaki, dlatego na ich miłość do kalafiora oczywisty wpływ ma jego zapach. Z wiekiem próbujemy coraz więcej różnych potraw i stopniowo przyzwyczajamy się do ich jedzenia.
Czytajcie Kalendarz Biodynamiczny
|