6 maja 2023

Dzień Księżycowy18, Skorpion
w. 21.45
z. 05:35
6, Byk
w. 05:08
z. 20:16
Burze Magnetyczne
1 – 4, 7, 11, 12, 23 – 29

PORADA DNIA

Możesz mieć szczęście w trudnych sytuacjach. Postępuj ostrożnie, wybieraj obejścia, jeśli czujesz opór ze strony środowiska lub materiału, z którym masz do czynienia. Dzień reorientacji. Przyszłość wciąż jest niepewna, ale pilnie trzeba coś zmienić, rozładować napięcie. Konwertuj wady na zalety. Będzie dużo przegrupowań i nowości. Działaj we własnym interesie, nie rozpraszaj się. Policz do dziesięciu, zanim nagle zechcesz coś zrobić. Jeśli będziesz czekał na gwiazdkę z nieba, możesz przegapić okazję. Teraz ważne jest przestrzeganie reguł gry i wypełnianie zobowiązań. Jeśli coś obiecałeś, nie zapomnij tego zrobić.

ANALIZA PODŚWIADOMOŚCI

Zestaw Promocyjny Joga Twórczości Na Maj Komplet i Horoskop Anielski

Drodzy czytelnicy, otworzyliśmy Klub Online JOGA KREATYWNOŚCI.
Możecie dołączyć do nas, otrzymywać ciekawe informacje o mózgu, praktyczne ćwiczenia dla Duszy, Duszy i Ciała. Otrzymacie zarówno praktykę, jak i teorię. Możecie osobiście uczestniczyć lub kupić nagranie. Na pewno będą to interesujące zajęcia!

DIALOG Z CIAŁEM

W artykule z Scientific Reports można przeczytać, że dziewięć cząsteczek owoców i warzyw ma szerokie właściwości antyrakowe – sylibinina, flawopirydol, oleandryna, ursol, oleanol, kwasy alfa- i beta-bosweliowy, triterpenoid i guggulsteron. Występują one w brokułach, kapuście białej, kalafiorze, szpinaku, marchwi, sałacie, ogórkach, pomidorach, porach, brukwi i rzepie. Te dziewięć cząsteczek działa bezpośrednio na różne białka docelowe z różnych szlaków sygnalizacyjnych. Jednocześnie mają „ulubione” cele, z którymi najlepiej się wiążą. I w rezultacie, wśród owocowo-warzywnych cząsteczek antyrakowych, udało im się znaleźć kilka takich, które ze szczególną skutecznością oddziałują na dwa ważne enzymy sygnalizujące nowotwory; gdy zaczynają być one zbyt aktywne, komórka jest zagrożona złośliwą transformacją. Zdaniem autorów pracy, chodzi nie tyle o znalezienie superleku, ale o znalezienie kombinacji cząsteczek, które najlepiej powstrzymają wzrost guzów.

Emma Lange – kontakt@emma-lange.pl

PORADA PSYCHOLOGA

Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy do nas, na wykłady, webinary, do naszego sklepu.

ŚWIADOMIE NA TALERZU

Woda mineralna na marynatę do grilla…

Obecność dwutlenku węgla powoduje, że woda jest bardziej kwaśna w porównaniu z wodą niegazowaną, co ma dobry wpływ na marynatę do grilla, z której uzyskuje się przyjemną kwaskowatość. Jednocześnie lepiej jest używać wody o temperaturze pokojowej, aby z jednej strony uniknąć gwałtownego ulatniania się dwutlenku węgla podczas podgrzewania, a z drugiej strony nie spowalniać procesów zachodzących podczas marynowania.

Wybierając wodę – bazę marynaty do grilla – unikaj specyficznych wód mineralnych, jak bromowa i krzemionkowa. Substancje te z reguły zawarte są w wodach leczniczych i są biologicznie czynne, nie należy dodawać ich do marynaty na grilla. Nie należy używać żadnej wody zasiarczonej, ponieważ same siarczany mają gorzki smak i mogą przenosić go na mięso.

Woda mineralna stołowa, leczniczo-stołowa i lecznicza. Ta ostatnia niezbyt dobrze nadaje się do marynaty; lepiej przygotować kebaby, używając pierwszych dwóch. Ludmiła Chomicz: „Główną różnicą między rodzajami wód mineralnych jest całkowita zawartość soli mineralnych. W stołowych wodach mineralnych dochodzi do 1 g/l, w jadalni leczniczo-stołowej od 1 do 10 g/l, w leczniczej ponad 10 g/l (zwykle 10-15 g/l). Są to głównie chlorki, siarczany, wodorowęglany. Sole mineralne, oprócz oczywistych korzyści dla organizmu, mogą dodać dodatkowego smaku, dlatego marynatę do grilla należy przygotować z wodą stołową lub leczniczo-stołową.

Ludmiła Chomicz, Wiceprezes ds. Jakości Związku Producentów Soków, Wody i Napojów 

|

Poprzedni artykułMiesiąc Ognistego Węża/2023
Następny artykułKalendarz Księżycowy – 7 maja 2023
Autorka wielu książek, numerolog, psycholog, terapeutka. Naukowiec, który łączy naukę z ezoteryką. Świetny homeopata, astrolog i runistka.