♥ Podczas sterylizacji słoików, do garnka należy nalać tyle wody, aby znajdowała się 2 cm poniżej otworu słoika.
♥ Temperatura słoika i wody w garnku powinna być w przybliżeniu taka sama.
♥ Podczas zaprawiania owoców pestkowych należy usunąć pestki.
♥ Owoce należy pokroić kawałki, ale za pomocą noża ze stali nierdzewnej.
♥ Owoce do słoika powinny być wkładane za pomocą łyżki wykonanej ze stali nierdzewnej.
♥ Jeśli chcesz zamrozić owoce jagodowe lub warzywa, to przed ich zamrożeniem należy je dobrze umyć, wyczyścić i osuszyć.
♥ Owoce i warzywa można mrozić w hermetycznie zamkniętych workach lub pojemnikach.
♥ Temperatura zamarzania musi wynosić minus 18 stopni.
♥ Zioła przed zamrożeniem dokładnie myjemy, a następnie drobno siekamy. Wkładamy do torebki hermetycznie zamykanej lub pojemnika.
♥ Robimy ziołowe kostki lodowe – zioła wkładamy do foremek na lód, zalewamy wodę lub oliwą z oliwek. Zimą ta przygotowane kostki możemy wykorzystać podczas gotowania zupy.