Często łapiemy się na tym, że mamy ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego, kwaśnego, słonego itp. Specjaliści od żywienia uważają, że owe znaki ciało wysyła organizmowi nie bez przyczyny. To właśnie on daje nam znać jakie mamy problemy w pracy naszych wewnętrznych organów, wysyłając sygnały. Mogą one być dyskomfortowe, bolesne a nawet chorobliwe. Często w/w zachcianki występują na skutek braku jakiegoś pierwiastka w naszym organizmie. Czasami mogą świadczyć o początkach poważnej choroby.

APETYT NA SŁODYCZE
Apetyt na słodycze bardzo często występuje u kobiet przed menstruacją czy w okresie menopauzy. Problem powstaje wtedy, gdy po słodycze sięgamy bardzo często i musimy je mieć zawsze pod ręką na wypadek zachcianki. Naukowcy zajmujący się tym problemem stwierdzają, że nadmierna ochota na cukier mówi o problemach hormonalnych i to wymaga właściwej diagnozy. Wiele kobiet używa czekolady jako antydepresantu. Produkt ten zawiera alkaloidy, które podwyższają poziom serotoniny w organizmie, który sprawia, że nasze samopoczucie znacznie się poprawia. Należy wówczas zwrócić uwagę na swój stan psychiczny. Nadmierna ochota na słodycze to często zajadanie poważnych problemów, to także emocjonalne niezadowolenie, to nieświadoma chęć podniesienia sobie humoru. Bezwzględnie należy to wyjaśnić zasięgając porady lekarskiej. W przeciwnym razie ryzykujemy nadmiarem kilogramów, a problem ten będzie nam stale ciążył. Specjaliści żywieniowi uważają również, że chęć na słodycze ma organizm zarażony pasożytami, co także trzeba zweryfikować.

OCHOTA NA SEKS
Zaostrzenie seksualnej ochoty występuje bardzo często przed menstruacją. Okres ten rozpoczyna się już dwa tygodnie przed i w tym czasie organizm przygotowuje się do zapłodnienia i poczęcia dziecka. Wówczas możliwość zajścia w ciążę jest bardzo wysoka . W tym czasie kobieta ma bardzo mocne powiązania ze swoimi dziećmi. Skupia się silnie na ich życiu i ich problemach.

APETYT NA SŁONE
Niektóre kobiety wykazują szczególną ochotę na produkty słone. Często jest to objawem silnego stresu i przeżyć. Dlatego właśnie zmęczony organizm domaga się substancji mineralnych i soli. Należy wtedy spożywać orzechy, kasze, owoce i warzywa. Mocna ochota na zjedzenie czegoś słonego to sygnał, że w naszym organizmie może być zaostrzona infekcja w szczególności sfery moczowo – płciowej. Nadmierny pociąg do słonego można zmniejszyć pijąc kozie mleko, jedząc ryby morskie oraz używając morskiej soli.

APETYT NA KAWĘ
Częste picie kawy to przede wszystkim sygnał, aby się wzmocnić. Jednak najbardziej pomocnym środkiem w tym wypadku jest żelazo, kwas foliowy. Pomocne będzie także zjedzenie ugotowanego jajka, czerwonego mięsa, ryb oraz ostrych potraw. Objawem ochoty na ostre jedzenie mogą być problemy z żołądkiem, który nie radzi sobie z przetworzeniem produktów do jelita. Jeżeli natomiast w ostatnim czasie jadasz więcej tłustego jedzenia to organizm może potrzebować pieprzu lub czosnku dla stymulacji trawienia. Również zmiana menu powoduje problem z przemianą materii.

APETYT NA TŁUSTE POKARMY
Jeżeli nagle masz ochotę na tłuste jedzenie, a nie jest to rezultatem przyzwyczajenia może to być symptomem braku wapnia lub witamin rozpuszczalnych w tłuszczu. Nadmierny pociąg na tłuste potrawy często pojawia się wskutek długiego stosowania diety z ograniczeniem tłuszczu, lub przy mocnych fizycznych napięciach, jak również przy niektórych chorobach.

APETYT NA MĄCZNE I SŁODKIE
Gdy dopada Cię ogromna ochota na makaron czy słodkie bułeczki to Twój organizm potrzebuje węglowodanów. Apetyt na słodycze może oznaczać, że w organizmie obniżony jest poziom chromu, który reguluje stan energii. Najlepiej unikać słodyczy jedząc owoce, produkty z mąki orkiszowej i brązowy ryż. Brak chromu kompensują także brokuły, ziemniaki, indyk, pomarańcze.

  • Jeśli czasami masz chęć na zjedzenie czegoś niejadalnego np. gliny czy kredy to niezwłocznie udaj się do lekarza. Bardzo prawdopodobne jest, że jest to przyczyną anemii. Twojemu organizmowi potrzebna jest dieta bogata w żelazo np. ryby, drób, kapusta, czereśnie. W niektórych wypadkach owe zachcianki wzmagają się przy problemach nowotworowych. Wówczas rosnąca nowa tkanka wymaga aktywnego postępowania różnych środków niezbędnych do rozmnażania jej komórek. Np. przy problemach z węzłami tarczycy pojawić się może mocna ochota na produkty, które zawierają jodynę np. glony, ryby, sushi.
  • Przy onkologii żołądka chory często odczuwa niechęć do mięs czy ryb. Białej kapusty organizm często domaga się przy patologii jelita, a przy nadmiarze cholesterolu smakują jabłka. Pamiętajmy, że nie zawsze są to groźne objawy raka złośliwego. Chodzi szczególnie o to, aby zrozumieć zachowanie naszego organizmu w różnych stanach.
  • Przyczyną bólów głowy często bywają wpływy zewnętrzne, a rzadziej wewnętrzne. Niejednokrotnie jest to nadużywanie takich produktów jak; ser, czekolada, coca-cola. Zwiększyć ciśnienie może zbyt tłuste jedzenie, co powoduje ból głowy. Nałogi, jak alkohol, tytoń, siedzący tryb życia powodują ból głowy. Przyczyną tych dolegliwości są też zapachy, temperatura powietrza, zmęczenie, niewygodna pozycja pracy czy też napięcie wzroku. Dlatego obserwujmy swój organizm, dbajmy o nasze ciało i psychikę a na pewno będziemy zdrowi.

autor: Emma Lange

Poprzedni artykułKalendarz Księżycowy – 23 grudnia 2017
Następny artykułKalendarz Księżycowy – 24 grudnia 2017
Autorka wielu książek, numerolog, psycholog, terapeutka. Naukowiec, który łączy naukę z ezoteryką. Świetny homeopata, astrolog i runistka.