Przyprawa, którą można nazwać uniwersalnym żołnierzem!

Rodzimą krainą tej rośliny jest Morze Śródziemne i Persja. W Indiach rośnie na wolności. Koperek był używany przez długi czas jako tonik. Był zawsze na stole gladiatorów, niczym naczynie, które pomagało w bólu brzucha i miało działanie przeciwzapalne. W ciągu dnia w Egipcie używano go do wyciszania bólu w jamie brzusznej i jako środka oczyszczający.

Oczywiście jesteśmy przyzwyczajeni do koperku, rośnie grządkach, jest sprzedawany w pęczkach i na rynkach, iw supermarketach. Koperek stał się dla nas bardzo popularny. Mijamy go i nie myślimy o tym, co ta roślina nam daje.
Nasze babcie wiedzą, że dzieciom warzy się koperek na bolące brzuchy. Roślina ta zapobiega tworzeniu się gazów w jelitach, wzmacnia perystaltykę jelit (ruch), łagodzi skurcze.
Koperek działa moczopędnie i jednocześnie kojąco. Okazuje się, że jest bardzo dobrym lekarzem na nadciśnienie i arytmię serca. Aktywność serca poprawia potas, który występuje w liściach koperku.
I mamy jeszcze jeden prezent z tej przyprawy – olej z koperku! Ma on działanie przeciwdrobnoustrojowe.

Koperek ma ogromną ilość przydatnych właściwości dla ludzi, ale jak każdy produkt, ma swój charakter i może z czymś połączyć się, a z czymś nie.

Europejscy szefowie kuchni bardzo ostrożnie podchodzą do koperku. Dodają go do sosów, marynat i pikli. Świeżym koperkiem można posypać dania. Z koperku można otrzymać super produkt – w tym celu świeży koperek umieszczamy w butelce z octem jabłkowym. Po dwóch tygodniach wykorzystujemy go do białej kapusty.

Jeśli poczujemy, że danie okazało się zbyt słone, dodajmy koperek, który pomoże usunąć nadmiar soli z organizmu.

Koperek pomaga w schorzeniach układu oddechowego, a olejek z nasion doskonale łączy się z ogórkami i kapustą. Olejki eteryczne zwiększają apetyt i łagodzą stagnację w organizmie, na przykład zastój żółci.
Niezwykle dobrze koperek łączy się z awokado i łososiem.

Przydatne Właściwości Koperku
Olejki eteryczne z kopru włoskiego (karwon i limonka) mają dobre działanie bakteriobójcze, powodują proliferację komórek bakteryjnych, a tym samym zapobiegają rozwojowi zapaleń, ponadto hamują zakażenie grzybicze.
Koperek wzmacnia laktację mleka u matek karmiących.
Kobiety, które weszły w okres menopauzy, muszą używać koperku, ponieważ reguluje on metabolizm wapnia i zatrzymuje wapń w kościach.
Flawonoidy z kopru pomagają w rozwoju hormonów, które wspierają prawidłowy cykl menstruacyjny u kobiet.

Tutaj trzeba powiedzieć o jednym ważnym odkryciu! Badanie przeprowadzone przez Departament Biostatyki i Demografii na Uniwersytecie Khon Caen w Tajlandii, gdzie badano wpływ efektu kopru na cykl miesiączkowy, ujawniły rozkurczowe działanie koperku.

Koperek wzmacnia działanie leków na depresję i sam także działa przeciwdepresyjnie.
W Malezji Journal of Medical Sciences zbadano wodny ekstrakt z liści koperku, jego wpływ na leczenie napadów padaczkowych. Roślina dowiodła swojej reputacji jako naturalny alternatywny sposób leczenia tej choroby.
A co najważniejsze, koperek ma właściwości przeciwnowotworowe.

Bardzo Ważne! Nasiona kopru otwierają swój zapach przy obróbce cieplnej, a warzywo to podczas gotowania traci swoje właściwości, więc dlatego koperek jest dodawany dopiero pod koniec gotowania.

Nie można ciąć kopru na drewnianej desce, tylko na ceramice lub szkle!

Druga Strona Medalu 
Koperek ma niewiele skutków ubocznych, dla większości ludzi jest bezpieczny. Jednak wszystko na tym świecie ma dwie strony medalu, więc także i ta roślina ma swoją ciemną stronę. Druga strona koperku pojawia się, gdy zjemy go zbyt dużo.

Koperek obniża ciśnienie krwi, dlatego warto zachować ostrożność, jeśli mamy niskie ciśnienie krwi lub zażywamy leki obniżające ciśnienie krwi. Ta przyprawa może znacznie rozszerzyć naczynia mózgu, co spowoduje omdlenie lub chwilową utratę wzroku.
Świeży koperek zwiększa wrażliwość skóry na słońce i istnieje ryzyko pojawienia się plam na skórze.
Koperek ma pozytywny wpływ na menstruację, więc kobiety w ciąży powinny jeść koperek ostrożnie, aby uniknąć poronienia – nie powinny go jeść w dużych ilościach.

Koperek może znacznie obniżyć poziom cukru we krwi, więc jego spożycie należy starannie rozważyć u tych ludzi, którzy mają cukrzycę, gdy cukier jest niestabilny.
Zazwyczaj ludzie, którzy mają nietolerancję marchwi, mają również nietolerancję koperku.
Koperek może powodować krwawienie, ponieważ bardzo dobrze rozluźnia mięśnie gładkie. Dlatego osoby, u których planowana jest operacja, nie powinny przez dwa tygodnie po operacji spożywać koperku.

Oto wykład, który przygotowaliśmy dla Was na temat koperku. Ta cudowna roślina powinna być spożywana, ale jak zawsze wszystko powinno być robione z umiarem i uwzględnieniem wszystkich funkcji. Staramy się przedstawiać wszystkie najnowsze badania, abyście mogli świadomie podchodzić do jedzenia – co możecie aplikować swemu ciału, a co nie.
Książka o przyprawach w kuchni będzie dostępna wkrótce. Będziecie mogli w prawidłowy sposób  układać swoją dietę bogatą w przyprawy.