Gdy naukowcy odkryli, że cholesterol może zatkać naczynia krwionośne czyniąc je niedrożnymi, by mogła przez nie spokojnie płynąć krew, zaczęli wszędzie upatrywać się złego cholesterolu. Szukali go i w maśle, i w mięsie, i w śmietanie, i w smalcu, znaleźli go nawet w jajkach. To spowodowało, że jajko stało się wrogiem na naszym talerzu. Jajko przestało odgrywać kluczową rolę w prawidłowym żywieniu. Dietetycy przestali proponować menu, w którego składzie są omlety, czy jajecznica. Żółtko stało się wrogiem numer jeden, ponieważ według naukowców zawiera złowrogi cholesterol. Debaty nad jajkami prowadzone są nieustannie i w końcu odkryto, że jajko zawiera w sobie wszystkie komponenty, które są niezbędne dla naszego organizmu. Dzięki jajku, jego regularnemu spożywaniu, możemy zregenerować nasze tkanki.

czerwone jajkaJajko uważane jest za symbol Wielkanocy i to nie byle jakie jajko, a jajko czerwone! Zanim weszło chrześcijaństwo, jajko w religii pogańskiej stanowiło atrybut obrządków ziemskich. Symbol jajka pochodzi ze starosłowiańskich tradycji i przyjął się w chrześcijaństwie. Jajko jest symbolem pozytywnym, ponieważ zawiera w sobie życie. Wskazywało na to, że oto następuje wiosna,
przychodzi odrodzenie, natura przynosi nowe życie. Czerwone jajko związane jest też z chrześcijańską legendą…
Maria Magdalena została uzdrowiona przez Pana Jezusa. Jako pierwsza ujrzała wniebowstąpienie Pana Jezusa i bardzo chciała przekazać światu tę wspaniałą nowinę.
Udała się do Rzymu, do imperatora Tyberiusza. Aby stanąć naprzeciwko imperatora, trzeba było dać mu jakiś prezent. Biedni i bogaci zanosili Tyberiuszowi to, co mogli mu ofiarować. Natomiast Maria Magdalena postanowiła ofiarować Tyberiuszowi jajko jako symbol narodzin nowego życia, zmartwychwstania Pana Jezusa. Dała je więc Tyberiuszowi, mówiąc;
<< Chrystus wstąpił do nieba>>. Imperator roześmiał się i nie uwierzył Marii Magdalenie. Powiedział; << tak jak jajko nie może nagle stać się czerwone, tak nikt nie jest w stanie zmartwychwstać i wstąpić do nieba >>. W tym momencie jajko zmieniło kolor, stało się czerwone.
Od tej pory przyjął się zwyczaj, by darować czerwone jajka jako symbol zmartwychwstania i wniebowstąpienia Jezusa Chrystusa.
Jeszcze w średniowieczu na rynkach stały przeróżne kotły, w których leżały kolorowe jajka. Rozdawano je wszystkim – biednym i bogatym.

Dlaczego jajka są kolorowe, dlaczego mają wzory?
Pewnego razu Matka Boska rozpłakała się…Ubolewała nad tym, że jej syn cierpiał męki za całą ludzkość. Jej łzy padały na jajka i na czerwonych jajkach powstawały wzory.

Ze stulecia na stulecie <<jajeczny zwyczaj>> stał się sławny i wszędobylski. Na świecie znana jest manufaktura Petera Carla Faberge, który tworzył jajka z przeróżnych materiałów, upiększał je złotem, brylantami, drogimi kamieniami. Te drogocenne i przepiękne jajka można oglądać na przeróżnych wystawach.

Dawniej farbowano jajka gotując łuski cebuli, gotując silne odwary z liści pokrzywy oraz brzozy. Wykorzystywano korę dębu lub szyszki. Jajka nabierały koloru żółtego i beżowego. Były malowane w przeróżne wzory. Aby nanieść wzór na jajko, brano tylko to jajko, które było zapłodnione, które młoda kura zniosła podczas pierwszego, rosnącego Księżyca. Uważano, że Księżyc wpływa na to, czy na jajkach farba będzie dobrze się trzymała. Farby brano od tęczy, która znajdowała się i w trawie, i w korzeniach, i w liściach…
Jarzębina barwiła jajka na kolor żółty. Szafran i młode pędy topoli barwiły jajka na kolor pomarańczowy. Młody jęczmień i kłącza żyta farbowały jajka na kolor zielony. Na ten sam kolor farbowały jajka liście brzozy. Fioletowy kolor dawała jagoda lub bez. Farbowano również na kolor czarny, który uzyskiwano dzięki korze olchy.
Wzory na jajkach mistrzynie, które je malowały, otrzymywały od swoich przodków – obcego wzoru mistrzyni nie brała.

W starożytności jajko nie stanowiło li tylko pożywienia, ale było także lekiem i materiałem budowlanym. Było także komponentem dla ingredientów, czyli składnikiem farb. Jajko posiadało symbol ochrony, było używane do rytuałów. Stało się modelem Wszechświata samego, najwyższego Stwórcy.
Na jajkach rysowano koniczynę, kłosy zboża, maki, małe sosny. Podstawowym kolorem jajek był kolor biały, żółty, czerwony i czarny. Są to kolory sakralne. Reszta kolorów nie była symboliczna, po prostu upiększano nimi jajka.
Podarowanie komuś jajka oznaczało, że oto rody łączą się ze sobą na wieki wieków i przychodzi wybaczenie. Ludzie przyjmowali jeden drugiego do rodu takimi, jakimi są.

W słowiańskich rodzinach, w angielskich rodzinach na stołach, na których stały przekąski, stały dania z jajek. Była to w zasadzie konieczność, bo nie wyobrażano sobie stołu bez dania z jajek. Szlachta słowiańskiego pochodzenia przed obiadem na stole stawiała przekąski z jajek. Był to zwyczaj, którym częstowano gości. Oprócz jajek, na stole musiała znaleźć się ryba jako symbol bogactwa. Stało kilka rodzajów ziołowej wódki, jako symbol domowej apteki – gość mógł spokojnie raczyć się jedzeniem, bez obaw, że czymś zarazi się. Stawiano także grzyby, orzechy i ciasta z różnym nadzieniem. U bogatych ludzi stawiano jajka wypełnione kawiorem. Takie jajko było symbolem gościnności;
<< wchodź gościu do mojego domu, moja dusza jest na ciebie otwarta >>.

jajko faszerowane kawiorem z łososia

Przepis na jajka z kawiorem; 
– 4 jajka, 4 łyżki kawioru z łososia, 50 g startego sera, do smaku np. szczypior, koperek lub pietruszka, pieprz mielony.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Należy jajko wydrążyć, żółtka połączyć z serem, dodać pieprz, szczypior. Można dodać trochę śmietany, gdy masa jest zbyt sucha. Faszerujemy białka jajek masą. W środku masy robimy wgłębienie i umieszczamy w nim kawior – zamiast kawioru może być kawałek łososia.
Takim oto smacznym i kolorowym jajkiem szlachta witała swych gości.

Jeśli chodzi o użyteczność jajek, to oczywiście są one potrzebne na naszym stole. Jedynie należy je jeść z umiarem. Nie warto jednego produktu zamieniać w epidemię! Laktoza została wykluczona z menu i wszyscy rzucili się na produkty bez laktozy. Nikt jednak nie pomyślał o tym, że jednak laktoza może być potrzebna i niezbędna dla sprawnego działania organizmu. Przede wszystkim jest niezbędna przy wymianie żelaza. Cholesterol nie podskoczy od jednego jajka, a człowiek skupia się na jajku i nie zauważa, że nadużywa alkoholu, słodyczy, żyje w stresie, je zbyt dużo smażonych potraw, a winą obarcza jajko! Oczywiście jajecznica z 10 jajek jest niedopuszczalna, ponieważ we wszystkim potrzebny jest umiar.
Dzisiaj lekarze mówią, że jajka nie są największym złem, bo ludzie palą papierosy, przyjmują dodatkowe hormony i chorują nie tylko od pochłaniania zbyt dużej ilości jajek. Niszczymy siebie innymi czynnikami…
A wracając do cholesterolu, to naukowcy nadal mają podzielone zdania i nie do końca sprawdzone fakty na temat jajek. Nie wiedzą co bardziej wpływa na wzrost poziomu cholesterolu.
Żywienie powinno łączyć się z faktorami zdrowia – na przykład mężczyźni, którzy mają problemy z sercem, nie powinni nadużywać jajek lub diet opartych na jajkach. Niekoniecznie te zalecenia będą dotyczyły kobiet! U mężczyzn powstają zmiany w dużych tętnicach, gdy mają problemy z sercem.
U ludzi chorych na cukrzycę typu II, spożywanie jajek powinno być ograniczone, ale nie całkowicie wykluczone!
Zdrowi ludzie powinni jadać jedno jajko dziennie, a dzięki temu zmniejszą u siebie ryzyko wylewu krwi do mózgu.
Dr Masconi powiedział, że podwyższony cholesterol jest zależny od wielu czynników. Zjadanie jednego jajka dziennie przynosi więcej korzyści niż złego, zatem jedzmy jajka, ale z umiarem. Dbając o higienę żywienia, zadbajmy też o higienę emocjonalną, a wtedy nasz organizm będzie pracował jak zegarek.

*Emma Lange, J. Kulżyński