ZIEMNIAKI
• Bardzo dobrze wysadzać ziemniaki tam, gdzie wcześniej rosła – kapusta, cebula, ogórek, marchew, buraki, sałata, groch, bób a nawet poziomka i truskawka. W glebie o niskiej kwasowości ziemniaki rosną najlepiej, Szczególnie jeśli wcześniej rosła w tym miejscu kapusta.
• Ziemniaków nie wolno sadzić na miejscu po bakłażanach, papryce i innych warzywach psiankowatych. Może to nasilić choroby takie, jak – fytoftoroza lub wirusy.
• Sam ziemniak jest jednym z najbardziej uniwersalnych poprzedników dla wielu rodzajów roślin i warzyw. Na miejscu w którym rosły ziemniaki, można posadzić kalafior, cebulę i zielone kultury.
• Ziemniak nie lubi cienia, zatem nie należy go sadzić pod drzewami i przy domu. Nie można dopuścić do tego, by zarósł chwastami – szczególnie takimi, które będą wyższe od niego.
PRZECHOWYWANIE NASION
• Cebula – 2 lata, jeśli przetrzymamy ją dłużej, to już nie wzejdzie.
• Kukurydza, seler, por – od 1 do 2 lat.
• Marchew, szczaw, koper, kolendra – od 2 do 3 lat.
• Groch, papryka, bakłażan, kalafior, brokuły, kalarepa, pietruszka, pomidory – od 3 do 4 lat.
• Nasiona kapusty pekińskiej, sałata, rzodkiewka, czarna rzepa, dynia, kapusta biała, brukselka, czerwona kapusta, kabaczki, cukinia – od 4 do 5 lat.
• Burak trzcinowy – od 4 do 6 lat.
• Nasiona ogórków – od 6 do 8 lat.
OGÓRKI
• Jeśli ogórki siejemy na otwartych grządkach, to miejsce powinno być koniecznie słoneczne i dobrze chronione przed wiatrem, ponieważ w chłodnym miejscu ogórki po prostu nie wzejdą.
• Grunt musi być płodny, ciężki, spulchniony.
• Idealnym nawozem dla ogórków jest nawóz biologiczny.
• Miejsce dla wysiewu ogórków trzeba już przygotowywać od jesieni.
Należy posprzątać teren – wyrwać zbędne rośliny, przygotować grunt, oczyścić z chwastów. Wiosną na nowo należy skopać ziemię, żeby ociepliła się. Robimy grządki, wzmacniamy grunt i wzdłuż grządek rozkładamy świeży, biologiczny nawóz, po czym wysadzamy ogórki.
W drugiej połowie maja, gdy już nie jest tak zimno, możemy wysadzać ogórki poprzez nasiona, albo poprzez gotową rozsadę, którą przygotowaliśmy w styczniu.
RZODKIEWKA
• Rzodkiewka lepiej, żeby rosła na miejscu, na którym rosły ziemniaki, ogórki, kabaczki oraz dynia. Dopuszczalne jest wzrastanie rzodkiewki po pomidorach, albo bobie.
• Jeśli chcemy mieć rzodkiewkę przez całe lato, należy wysiewać przez kilka okresów w odstępach czasowych od 10 do 15 dni.
• Najbardziej dokładnym wskaźnikiem następnego siewu jest pojawienie się pierwszego listka rośliny.
• Przy hodowaniu rzodkiewki, latem podlewamy ją rano i wieczorem.
• Nie dopuszczamy, by rzodkiewka rosła zbyt gęsto. Zagęszczone wysadzanie doprowadza ją do zbyt szybkiego wzrostu.