Nadchodzi niebawem wiosna, a zapasy witamin w naszym organizmie zmniejszyły się. Witamin nie ma skąd brać, ponieważ nie ma jeszcze warzyw gruntowych.
Odporność to nasza armia, która składa się z dwóch części. Pierwsza część to komórki krwi, a druga to białka, które chronią, które pływają w plazmie. Można jeszcze sklasyfikować odporność w inny sposób, czyli odporność wrodzoną i odporność adaptacyjną.
Utrzymanie stabilności odporności naszego organizmu jest ochroną przeciwko onkologicznym chorobom, przeciwko autoagresywnym reakcjom a także przeciw wszelkim alergiom, ponieważ reakcja alergiczna to nie zawsze prawidłowa reakcja organizmu na podrażnienia.
Dobra odporność to jest wewnętrzna stabilność i bardzo ważne jest, by tą odporność prawidłowo wspierać. Poniżej opiszemy trzy superprodukty, który pomagają utrzymać odporność organizmu.

1. Herbata z rumianku.

herbata z rumianku

Herbatę z rumianku nie wszyscy mogą pić – nie jest ona wskazana dla osób, które chorują na zespół jelita drażliwego, osób które mają zaparcia. Herbata rumiankowa zawiera w sobie bardzo dużą ilość polifenoli i bioflawonoidów oraz antyoksydantów. Antyoksydanty obniżają stany zapalne w organizmie. Dzięki temu wspieramy swoje komórki i nie rozwijają się infekcje.
Polifenole działają o wiele mocniej niż witamina C. Jeśli chcemy, żeby witamina C zadziałała, musimy zjeść jej naprawdę bardzo, bardzo dużo. Polifenole działają przeciwrakowo.

2. Czerwone pomidory.

Mogą jeść wszyscy ludzie oprócz tych, którzy cierpią na reumatoidalne stany zapalne w formie ostrej. W pomidorach jest likopen, który nie ginie nawet podczas gotowania pomidorów, a wręcz jego ilość wzrasta. Likopen to stabilizator błony komórkowej, w komórkach zwanych limfocytami. Obniża ryzyko choroby onkologicznej. Jest to nasza wewnętrzna ochrona przed mutacjami komórkowymi.
Pomidory można też nazwać produktem dla mężczyzn, ponieważ chronią mężczyzn przed chorobami prostaty i pęcherza moczowego.

3. Jęczmień.

Cenimy go za to, że zawiera w sobie beta glukan, który wpływa na receptory komórek makrofagów, które to komórki mamy od urodzenia. Beta glukan aktywuje te komórki i czyni nasz system odpornościowy bardziej aktywnym, by potrafił poradzić sobie z infekcją bakteryjną.