1. Jajka
Jajka zawierają 12 podstawowych witamin i wszelkie niezbędne mikroelementy. Zatwardziali weganie na pewno będą mieli problem ze znalezieniem jakiegoś zamiennika dla jajek.
Witamina D która w jajku znajduje się w takiej postaci, jest idealnym czynnikiem, który pomaga przyswajać Fosfor. Fosfor bierze udział w budowie zębów i stawia czoła próchnicy.
2. Jarmuż
Bardzo dobre źródło Wapnia – 139 mg na 10 dkg. Na dodatek w jarmużu znajduje się 45 różnych flawonoidów, które wzmacniają naczynia krwionośne i zapobiegają krwawieniu dziąseł.
3.Wodorosty/Kelp
Dzięki Jodynie, którą zawierają wodorosty bardzo dobrze funkcjonuje tarczyca, a to oznacza, że wspierają też nasze zęby. Brak Jodyny w organizmie może doprowadzić do różnych chorób i patologii w budowie zębów. Do Kelpa możemy dołączyć Laminarię, która zawiera nie tylko Jodynę, ale i Wapń. Jest go o wiele więcej niż w owocach i warzywach.
4.Brokuł
Witamina K jest niezbędna dla dziąseł i wzmacnia zęby. Niedobór witaminy K osłabia dziąsła, a także szyjkę kanałową zęba, co powoduje, że zęby zaczynają się ruszać.
50 gr brokuła wystarczy, aby pokryć całodobowe zapotrzebowanie na witaminę K.
5. Szpinak
Gdy marynarze wypływali w morze zaopatrywali się w szpinak. Szpinak oprócz Wapnia, zawiera bardzo duże ilości witaminy C, witaminę A i K. Te witaminy biorą czynny udział w utrzymaniu naszych zębów w dobrym stanie.
6. Soczewica
Kubek soczewicy zawiera 176 mg Wapnia. Należy uważać, by nie kupować soczewicy GMO, gdyż zawiera ona o wiele mniej Wapnia.
autor: Emma Lange