Bazylia to roślina używana w kuchni jako przyprawa. Dodajemy ją do sałatek, warzyw i twarogu. Łączy się z mięsem, czy makaronem. Jest też używana do zapraw i likierów. Roślina ta jest doceniana na całym świecie ze względu na właściwości lecznicze, a przede wszystkim stosowana w leczeniu nerek.

Przepis z bazylią:
– filiżanka posiekanego imbiru,
– 1/2 filiżanki cukru kokosowego,
– 3/4 szklanki wody,
– 1 filiżanka jeżyn,
– od 3 do 5 świeżych liści bazylii,
– sok wyciśnięty z połowy limonki,
– szklanka wody mineralnej.

Na początek trzeba zmielić imbir. Następnie wlewamy wodę mineralną do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej wody dodajemy cukier i imbir. Całość gotujemy 3 minuty. Po 3 minutach zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia przez godzinę.
Posiekane liście bazylii, jeżyny wkładamy do butelki, czy słoika i zalewamy syropem z imbiru, który ugotowaliśmy wcześniej. Dodajemy sok z limonki oraz wodę mineralną.
Bazylię można zrobić na bazie octu, oleju czy z miętą, a wtedy taką miksturę możemy wykorzystać do marynowania mięsa czy do sałatek.

Na Tajwanie drobno posiekana bazylia jest zamrażana w kostkach lodu. Po długim i trudnym dniu kostki te są używane do masowania twarzy, ponieważ łagodzą skutki zmęczenia twarzy, a także likwidują sińce pod oczami.

Bazylia jest uważana za niezwykłą roślinę, która spowalnia starzenie się naszego ciała. Ta roślina ma właściwości przeciwzapalne. To antybakteryjny wojownik. A najważniejszą wiadomością dla kobiet jest to, że bazylia zawiera związki zwalczające skutki starzenia się!
Jest też często używana w kuchni włoskiej. Jest to jeden z głównych składników sosu pesto.
Bazylię stosuje się w medycynie ajurwedyjskiej.
Bazylię dzielimy na;
– słodką bazylię, która pachnie goździkami, ze względu na koncentrację pierwiastka chemicznego eugenolu
– cytrynową bazylię, która ma silny cytrusowy posmak, ze względu na wysokie stężenie limonenu.

Badania wykazują, że bazylia jest bardzo zdrowa. Według badań przeprowadzonych w Szwajcarskim Federalnym Instytucie Technologii, bazylia zawiera beta kariofilen, który może być przydatny w leczeniu zapalenia stawów i chorób zapalnych jelit. Świat nauki sugeruje wykorzystanie bazylii i jej właściwości w walce z rakiem, ponieważ zawiera kwas rozmarynowy, apigenninę, kwas karnozynowy. Wszystkie te związki mogą mieć korzystny wpływ na organizm i zapobiegać niektórym rodzajom raka skóry, wątroby i płuc. Wszystkie te substancje wpływają na ekspresję genów, co powoduje śmierć i spowolnienie podziału negatywnych komórek. Badania w tym kierunku nadal trwają.
Bazylia pomaga radzić sobie z toksycznymi związkami, które produkuje nasz organizm – które są wynikiem reakcji na stres. Indie używają bazylii jako środka, który pomaga spowolnić proces starzenia się, czyli bazylia zwalcza też artretyzm i zapalenie stawów.
Dzięki bazylii stan zapalny zmniejszy się o 70%. Substancje zawarte w bazylii ograniczają rozwój bakterii. Oznacza to, że jeśli dodamy bazylię do potrawy, to na talerzu również będzie mniej bakterii.
W czasach starożytnych uważano bazylię za magiczną roślinę. Wzmacniała wolę i siłę ludzi. Ta królewska roślina była używana w procesie mumifikacji. Indianie uważali, że bazylia chroni przed złymi duchami.
W Indiach bazylia jest uważana za świętą roślinę, która poświęcona jest bogini Lakszmi.

Bazylia powinna często gościć na naszym stole. Jeśli nasza rodzina składa się ludzi starszych, to tym bardziej powinna być wykorzystywana w diecie, ponieważ pomaga w zapobieganiu demencji starczej. Z biegiem lat kość traci swoją gęstość, stając się krucha, a substancje znajdujące się w tej roślinie, pomagają regulować metabolizm wapnia.

Bazylia poprawia trawienie, likwiduje wzdęcia, zgagę i jest uważana za doskonały specyfik tonizujący nasz układ trawienny. Olejki aromatyczne bazylii korzystnie wpływają na wątrobę, uwalniając pęcherzyk żółciowy od zbędnego przeciążenia.

Olejki eteryczne z bazylii można mieszać z miodem lub oliwą z oliwek;
– 1 kroplę olejku,
– pół łyżeczki miodu.

Bazylię można zaparzyć jak herbatę;
– dodać do herbaty kilka liści bazylii i zalać wrzącą wodą, i przyjmować po posiłkach raz dziennie.
Taką herbatkę można pić 3 – 4 razy w tygodniu, co sprzyja prawidłowej czynności wątroby.

Z herbatą jest trochę łatwiej niż z olejkiem eterycznym, ponieważ mogą ją pić nawet kobiety w ciąży i matki karmiące. Olejki eteryczne są przeciwwskazane dla kobiet w ciąży i matek karmiących.

UWAGA!
Nie odcinajmy liści bazylii za pomocą noża. Jeśli liście stykają się z metalem, mogą wejść w reakcję utleniania i stać się czarne. Najlepiej zgnieść je palcami. Młode rośliny mają więcej smaku i jeśli zdecydujemy się zrobić danie z bazylią, nie zapomnijmy, że jej liście szybko stają się ciemne. Bazylia doskonale łączy się z pomidorami, mięsem drobiowym, jajkami, ryżem, sosami, którym nadaje subtelny smak i zapach.
Po ciężkim dniu, po doświadczeniu różnych stresów, herbata z bazylią będzie bardzo odpowiednia. Taka herbata zrelaksuje i pomoże zasnąć. Bazylia też pomaga usunąć skurcze układu nerwowego.

Możesz pomyśleć, że to cudowna roślina, i tak jest! Jednak wszystko w naszym życiu oprócz jasnych stron, ma też ciemne strony – bazylia także. Ciemna strona bazylii, to  estragol – substancja, której organizm nie zauważa w małych dawkach, ale w dużych dawkach staje się czynnikiem rakotwórczym. Dlatego bazylia powinna być spożywana nie więcej niż 3-4 razy w tygodniu. Kiedy zaparzamy liście bazylii, podobnie jak herbatę, estragol jest częściowo neutralizowany. Jeśli ciągle używamy świeżych liści bazylii, wówczas estragol będzie kumulował się w organizmie, co będzie miało dla niego negatywne konsekwencje. Estragol będzie blokował pracę niektórych enzymów wątrobowych i jest aktywatorem rozwoju gruczolaka.

Zwracajmy uwagę na to, co jemy i zachowajmy umiar. Nie jesteśmy przeciwni jedzeniu tej przyprawy, ale we wszystkim musimy zachować ostrożność i umiar.

Prosty przepis na smaczną kanapkę:
– na kromkę chleba z żytniej mąki kładziemy np. klopsiki mielone z mięsa indyka, na nie pomidor, ser i listki bazylii.
Smacznego!