Starożytna wiedza ajurweda nie radzi spożywać owoców z innymi produktami, bo wtedy możemy poczuć dobroczynne skutki ich działania, porównywalne wówczas do działania homeopatii.

Czy wiesz, że owoce mają wpływ nie tylko na ciało fizyczne człowieka, ale również na jego psychikę, poziom energii i zachowanie?

Oto przykłady działania niektórych owoców:

Wiśnia – wzmacnia pole energetyczne człowieka, czyni go silniejszym psychicznie, poważniejszym (ostrożnie, nie przesadzić).

Grusza – czyni człowieka bardziej rozsądnym i racjonalnym, ale także powolniejszym, jeżeli zjada się jej zbyt dużo (traci aktywność).

Jabłko – wzmacnia pole energetyczne człowieka i wyostrza intuicję. Człowiek staje się bardziej zdolny do analizy i konkretnych działań, staje się bardziej aktywny.

Śliwka – czyni człowieka bardziej empatycznym, łagodniejszym, ale nadmiar może prowadzić do kapryśności i litowania się nad samym sobą.

Kiwi – to owoc dla tych, którzy chcą osiągnąć sukces materialny. Pomaga zmienić sposób myślenia i ukierunkować na właściwe podejście do dóbr materialnych.

Liczi – owoc z rodziny śliwowatych, działaniem swoim przypominający śliwkę. Otwiera człowieka na piękno, dobro, zaufanie do życia. Pomaga kobietom w problemach endokrynologicznych.

Granat – pomaga w leczeniu chorób przewlekłych i nowotworowych. Wzmacnia psychikę człowieka, wpływa na jego umiejętność radzenia sobie w trudnych sytuacjach.

Banan – czyni człowieka bardziej ponętnym, czarującym, pomaga odbudować „most” między ludźmi. Aby ktoś zwrócił na ciebie uwagę, jedz banana i myśl o tym człowieku.

Porzeczka -włączając ją do swego pożywienia człowiek zaczyna konkretyzować swoje cele, bardziej je rozumieć i realizować je. Pokonuje przeszkody, a z charakteru znika kapryśność i lenistwo.

Morela – zdejmuje napięcie nerwowe, pomaga w koncentracji, odnalezieniu wewnętrznej równowagi i harmonii.

Cytryna – pomaga łatwiej znosić życiowe rozczarowania i straty, dodaje otuchy do działania, aby wygrywać i odnosić sukcesy.

Pomarańcza – sprawia, że człowiek staje się bardziej radosny i optymistyczny. Ten kto podświadomie nie chce rozstać się ze
swoimi problemami, narzekaniami i depresją, często ma alergię na ten owoc.

Kaki – oczyszcza aurę, wzmacnia pole energetyczne, dodaje energii. Jest bardzo ważne dla osób, które dużo pracują i mają mało czasu na sen. Dodaje chęci do pracy i konkretnych działań.

Brzoskwinia – człowiek pod jej wpływem staje się bardziej romantyczny. Energia tego owocu wzmacnia pracę prawej półkuli mózgowej, oczyszcza krew i pomaga zachować młodość.

Ananas – działa podobnie jak brzoskwinia dodając jeszcze większej pewności siebie.

Aronia – wzmacnia pamięć, obniża ciśnienie. Zjadanie zbyt dużej ilości nie jest wskazane, ponieważ mogą wówczas pojawić się tendencje do spoglądania wstecz, wspominania i życia przeszłością.

Dzika róża – czyni człowieka bardziej konkretnym i odpowiedzialnym. Mobilizuje do pracy i pomaga w osiąganiu wyznaczonych celów, realizacji trudnych zadań, egzaminach.

Truskawka – wzmacnia wrażliwość i wyobraźnię, a także nasila dążenie do wiedzy.

Mango – dodaje urody, czaru, przedłuża życie; energia tego owocu pomaga otworzyć się talentom, inaczej patrzeć na świat dostrzegając jego piękno i prawdziwe wartości.

Malina – dzięki niej człowiek bardziej optymistycznie patrzy na życie, wzmacnia siły witalne, ma więcej energii. Malina ma również właściwości rozrzedzające krew.

Jeżyna – w działaniu podobna do maliny; dobrze wpływa na obszar mózgu odpowiedzialny za mowę. Chcesz pięknie mówić? Jedz maliny!

Borówka i Jagoda – uspokaja, zdejmuje napięcie, złość; sprawia, że człowiek dostrzega swój wewnętrzny świat. Wpływa pozytywnie na organizację i spokojne tempo pracy. Wzmacnia energię, zwalcza pasożyty, poprawia wzrok.

Winogrona – jedz i ciesz się życiem! Dają radość i chęć wspierania innych. Nie można jednak przesadzać. Jedzenie ich w nadmiarze sprawia, że człowiek może stać się nieagresywnym biorcą – manipulować innymi w celu osiągnięcia własnych korzyści.

Agrest – daje człowiekowi dodatkową siłę do pokonywania swoich stereotypów i przekonań, przeszkadzających w rozwoju. Jedząc agrest, wzmacniasz swoją indywidualność.

autor: Emma Lange