SKŁADNIKI
-
- 1/2 kg pieczarek
- makaron z mąki durum/spaghetti/penne/tagliatelle (wg uznania)
- 1 łyżka mascarpone
- 1 trójkąt sera camembert
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- szczypiorek
- sól, pieprz do smaku
1 Oczyścić dokładnie pieczarki, umyć cebulę – pokroić wszystko,
2Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, a potem pokrojone pieczarki, dodać sól i pieprz do smaku, a także rozgnieciony czosnek,
3Dusić pieczarki tak długo, aż wyparuje woda,
4Dodać łyżkę mascarpone i ser camembert, ewentualnie pół szklanki wody,
5Gdy ser roztopi się, wrzucić ugotowany al dente makaron i dokładnie wymieszać go z roztopionym serem,
6Pokroić szczypiorek i wrzucić do makaronu, już nie gotować,
7Można podawać z parmezanem.
8Inna wersja dania – zamiast pieczarek można dodać podsmażoną pierś z kurczaka, grzyby leśne lub suszone pomidory – według uznania.
Smacznego!