SKŁADNIKI


    • 1/2 kg pieczarek
    • makaron z mąki durum/spaghetti/penne/tagliatelle (wg uznania)
    • 1 łyżka mascarpone
    • 1 trójkąt sera camembert
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • szczypiorek
    • sól, pieprz do smaku

 

1 Oczyścić dokładnie pieczarki, umyć cebulę – pokroić wszystko,

 

2Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, a potem pokrojone pieczarki, dodać sól i pieprz do smaku, a także rozgnieciony czosnek,

 

3Dusić pieczarki tak długo, aż wyparuje woda,

 

4Dodać łyżkę mascarpone i ser camembert, ewentualnie pół szklanki wody,

 

5Gdy ser roztopi się, wrzucić ugotowany al dente makaron i dokładnie wymieszać go z roztopionym serem,

 

6Pokroić szczypiorek i wrzucić do makaronu, już nie gotować,

 

7Można podawać z parmezanem.

 

8Inna wersja dania – zamiast pieczarek można dodać podsmażoną pierś z kurczaka, grzyby leśne lub suszone pomidory – według uznania.

 

Smacznego!