Dlaczego wieczko puszki lub słoika wybrzusza się?
– Gdy produkty były złej jakości, uszkodzone, lekko zgniłe.
– Gdy składniki były źle wypłukane; naczynia wymagają dodatkowego mycia sodą oczyszczoną.
– Jeśli nie wysterylizowaliśmy słoików i pokrywek wystarczająco dobrze lub nie pozwoliliśmy im wystarczająco dobrze wyschnąć; wybierajmy słoiki z pokrywkami, które można zakręcić.
– Jeśli słoiki nie były szczelnie zamknięte, może dostać się do środka tlen, który spowoduje rozpoczęcie się procesu fermentacji mikroorganizmów.
– Gdy nie przestrzegamy proporcji soli lub octu w stosunku do masy warzyw, dodajemy słaby koncentrat; doskonałym zamiennikiem octu jest kwasek cytrynowy (3 łyżeczki kwasku cytrynowego na trzylitrowy słoik).
– Zbyt duża ilość kopru powoduje zmętnienie.
– Dobrze jest lekko nakłuć pomidory od góry, aby mogły nasiąknąć marynatą.
– Przyprawione pomidory można zalać wrzącą wodą i odstawić na 15 do 20 minut. Następnie odcedzić wodę: powtórzyć dwukrotnie.

Kiszona Kapusta z Cukrem
Kiszona kapusta jest pyszna i można ją długo przechowywać.
> 20 kg kapusty,
> 1 kg marchwi,
> 1,5 litrowy słoik soli,
> 1 łyżka cukru,
> 10 litrów wody,
> liść laurowy, pieprz czarny w ziarenkach wg uznania.
Przygotowanie:
> Z kapusty usunąć górne liście, pokroić na 4 części i drobno posiekać.
> Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce, wymieszać partiami w dużej misce lub rondlu.
> Warzywa powinny być ułożone ciasno w stosy.
> Wodę należy zagotować z solą i cukrem, odrobiną liści laurowych i kilkoma ziarnami pieprzu.
> Solanka powinna być ostudzona. Zalać nią kapustę i przykryć czystym ręcznikiem, położyć na niej talerz i coś ciężkiego.
> Codziennie należy nakłuwać warzywa, aby wydostać dwutlenek węgla, aby kapusta nie stała się gorzka.
> Gdy na kapuście pojawi się piana (może to być 3 do 4 dni), kapusta jest gotowa.
> Przekładamy kapustę do wysterylizowanych słoików.
> Przechowywać w chłodnym miejscu.

Przekąska z Cukinii
> Na litrowy słoik – 1,1 kg cukinii,
> 300 g cebuli,
> 300 g marchwi,
> 2 łyżki pasty pomidorowej,
> 5 łyżek oleju roślinnego,
> 0,5 łyżeczki mielonej papryki,
> 0,5 łyżki cukru,
> 1 łyżka soli,
> 1 łyżka octu (najlepszy jest ocet jabłkowy).
Przygotowanie:
> Warzywa obrać i pokroić w kostkę.
> Usmażyć je pojedynczo na oleju roślinnym i przenieść z patelni do rondla lub dużego garnka z grubym dnem – najpierw włożyć cukinię, potem cebule a następnie marchew.
> Gotować na małym ogniu przez kolejne 40-50 minut.
> Dodać sól, cukier, koncentrat pomidorowy i pieprz, i ponownie zmiksować.
> Dusić przez 10-15 minut.
> Dwie do trzech minut przed końcem gotowania dodajemy ocet i dobrze mieszamy.
> Całą masę można przełożyć do słoików i przykryć do czasu ostygnięcia.

Deser z Dyni
Dynia jest bardzo zdrowym produktem, a taką pyszną dynię można zaproponować w sałatkach i w deserach. Można nią dekorować ciasta zrobić z nią sernik na zimno.
> 600 g słodkiej dyni,
> pół cytryny,
> 6 łyżek cukru,
> 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
> 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego,
> 0,5 litra wody.
Przygotowanie:
> Obraną dynię należy pokroić w plasterki, cytrynę w krążki.
> Napełnić 2 wysterylizowane, półtoralitrowe słoiki warzywami: warstwą dyni i warstwą cytryny.
> Rozpuścić cukier, kwasek cytrynowy, cynamon i doprowadzić wszystko do wrzenia, a następnie przelać syrop do słoików – sterylizuj słoiki przez 15 minut, metalowe pokrywki także.
> Należy natychmiast uszczelnić i odwrócić słoiki do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
> Przechowywać w temperaturze pokojowej.

Przekąska Warzywna
Do tej sałatki potrzebne będą:
> 1,7 kg białej kapusty,
> 1-1,3 kg marchwi,
> 1-1,3 kg pomidorów,
> 0,4-0,5 kg cebuli,
> 0,5-1 kg słodkiej papryki,
> 0,7 kg cukinii (lub ogórków),
> koperek,
> natka pietruszki,
> 3/4-1 filiżanka oleju roślinnego,
>1/2-3/4 filiżanki lekko rozcieńczonej pasty pomidorowej,
> 1,5-2 łyżki soli,
> 1,5-2 łyżki cukru granulowanego.
> 1-2 łyżki octu jabłkowego,
> 1-2 ząbki czosnku
> szczypta mielonego, czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
> Cukinię i marchew zetrzeć na grubej tarce, resztę warzyw posiekać.
> Do miski lub dużego rondla wlać olej, włożyć cebulę, paprykę, marchewkę, cukinię i pomidory.
> Doprowadzić wszystko do wrzenia, dodać kapustę, sos pomidorowy i dusić przez 15 minut.
> Doprawić czosnkiem, octem i ziołami, a na końcu wymieszać z solą i cukrem.
> Gorącą sałatkę rozłożyć do sterylnych, gorących słoików i natychmiast je zamknąć.
> Owinąć w ręczniki aż do ostygnięcia.

Oferty Analiz

Emma Lange – portfolio
Emma Lange – blog
adres e-mail: kontakt@emma-lange.pl

Poprzedni artykułKalendarz Księżycowy – 14 lipca 2022
Następny artykułKalendarz Księżycowy – 15 lipca 2022
Autorka wielu książek, numerolog, psycholog, terapeutka. Naukowiec, który łączy naukę z ezoteryką. Świetny homeopata, astrolog i runistka.