Wkrótce nasze stoły zaczerwienią się od obecności czerwonych truskawek. Ta jagoda, która pomaga naszemu organizmowi radzić sobie z wieloma problemami, napełni nas radością i pozostawi niezapomniany smak lata, na które zawsze czekamy.

Pięć Truskawkowych Koktajli

1. Kefir + banan + truskawki. Dosładzamy syropem klonowym. Dodajemy łyżeczkę siemienia lnianego. Miksujemy blenderem.

2. Jeśli nie lubisz banana, możesz mieszać inne składniki;
kefir + truskawka + kiwi + świeża mięta (mięta jest bardzo smaczna i zdrowa). Ten koktajl z kolei zapobiega pojawieniu się nadmiernego apetytu i może być spożywany wieczorem.

3. Jeśli chcesz zachować dobrą kondycję, spróbuj tego smoothie;
kefir + truskawka + zielone jabłko, dosładzamy miodem lub ksylitolem. Dodajemy także odrobinę wanilii i cynamonu.

4. Koktajle truskawkowy z mascarpone;
zmiksuj blenderem mascarpone + truskawki + gruszka (gruszka musi być obrana) + kefir + wanilię. Dosładzamy syropem klonowym lub ksylitolem. Można dodaj garść musli. Można  zjadać na śniadanie, bo jest bardzo syte i smaczne.

5. Truskawki + mascarpone + borówki + mleko + wanilia, wszystko miksujemy. Można posypać na wierzchu pokruszonymi, dietetycznymi ciasteczkami. Ten deser wprowadza do organizmu poczucie radości.

 

Te proste przepisy pomogą wesprzeć pracę serca, pozbyć się cholesterolu i oczyścić naczynia krwionośne. Duża ilość antocyjanów rozluźnia naczynia krwionośne i pomaga organizmowi radzić sobie z presją.
Z kolei truskawki pomagają zapobiegać powstawaniu zakrzepów krwi, a także pozytywnie wpływają na nerw wzrokowy i zmniejszają podatność na infekcje. Jeśli nie masz alergii, to truskawki muszą być częstym gościem na twym stole. Można je jeść zarówno na surowo, jak i mrożone. Pomagają ciału poradzić sobie z różnymi chorobami. Łatwo łączą się z wieloma produktami.
Truskawka ma również odwrotną – ciemną stronę, ponieważ w dzisiejszych czasach truskawki zawierają bardzo dużo pestycydów. Zatem należy zachować ostrożność. Profilaktycznie kupione truskawki można trzymać 2 godziny w wodzie lub przez pół godziny w roztworze wody i sody.

SMACZNEGO!